Pregled bibliografske jedinice broj: 1110524
Tehnologija proizvodnje pšenice i ječma na OPG-u Funarić u 2018. i 2019. godini
Tehnologija proizvodnje pšenice i ječma na OPG-u Funarić u 2018. i 2019. godini, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1110524 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija proizvodnje pšenice i ječma na OPG-u
Funarić u 2018. i 2019. godini
(Technology of wheat and barley production at
family farm Funarić from 2018 to 2019)
Autori
Majić, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.09
Godina
2020
Stranica
25
Mentor
Iljkić, Dario
Ključne riječi
pšenica ; ječam ; OPG Funarić ; vremenske prilike ; agrotehnika
(wheat ; barley ; family farm Funarić ; weather conditions ; agrotechnics)
Sažetak
Cilj rada bio je analizirati proizvodnju pšenice i ječma na OPG-u Funarić u dvogodišnjem razdoblju (2018.-2019.) odnosno prikazati provedene agrotehničke zahvate u uzgoju pšenice i ječma te utjecaj vremenskih prilika na ostvarene prinose. Općenito, prinosi za obje analizirane kulture u obje godine su bili poprilično stabilni. Uspješnoj proizvodnji treba dodati ulogu provedene agrotehnike, a naročito zaštite te pravilan odabir sorti. Vegetacijsku sezonu 2017./2018. karakteriziralo je više oborina i veće temperature zraka u usporedbi s višegodišnjim prosjekom, a 2018./2019. manje oborina od višegodišnjeg prosjeka i više temperature zraka za 0, 7 °C. U navedenim uvjetima prinosi pšenice su iznosili 6, 7 t/ha i 6, 5 t/ha, a ječma 6, 8 t/ha i 7, 6 t/ha u 2017./2018. odnosno u 2018./2019. S obzirom da se proizvodnja pšenice i ječma pokazala uspješnom ove dvije kulture imaju priliku i kapacitete rasta u budućim godinama na OPG-u.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)