Pregled bibliografske jedinice broj: 1109252
Hlapljive tvari istarskog pršuta u različitim periodima zrenja
Hlapljive tvari istarskog pršuta u različitim periodima zrenja // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, Vol. XII No. 5 (2010), 276-282 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1109252 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hlapljive tvari istarskog pršuta u različitim periodima zrenja
(Volatile compounds of Istrian dry-cured ham in different ripening periods)
Autori
Krvavica, Marina, Irena Cvitković, Jelena Đugum, Ivona Babic i Miljenko Konjačić
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) Vol. XII No. 5
(2010);
276-282
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Istarski pršut ; hlapljive tvari
(Istrian dry-cured ham ; volatile compound)
Sažetak
S ciljem da se utvrdi u kojoj mjeri produljenje faze zrenja od 4 mjeseca utječe na sastav hlapljivih spojeva istarskog pršuta, 20 svinjskih butova (švedski landras) obrađeni su i podvrgnuti procesu prerade na tradicionalan istarski način. Uzorci za analizu hlapljivih tvari uzeti su nakon 10 i 14 mjeseci preradbenog procesa (2 grupe od po 10 pršuta). Kod pripreme uzoraka za analizu hlapljivh tvari korištena je tehnika mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (SPME - solid phase microextraction), a određivanje udjela hlapljivih sastojaka u uzorcima provedeno je primjenom instrumentalne metode GC-MS. Od ukupno 40 izoliranih hlapljivih spojeva, kod pršuta dobi 10 mjeseci identificirano je 38, (95, 2% od ukupne količine izoliranih spojeva), a kod pršuta dobi 14 mjeseci 29 spojeva (96, 37% od ukupne količine izoliranih spojeva). Kod pršuta dobi 10 mjeseci identificirano je 11 spojeva kojih nije bilo u pršuta dobi 14 mjeseci (2-hidroksipropan kiselina, butanal, 3-metilbutanal, 1-heksanol, 2-propil-1-heptanol, 1-kloro-3-metilbutan, heksan, 2, 3, 5-trimetildekan, n-dekan, bicikloheks-2-en i α-pinen), a kod pršuta dobi 14 mjeseci 2 spoja (butan kiselina i non-2-en-1-ol). Najzastupljenija grupa spojeva kod obje grupe pršuta su aldehidi (43, 60% vs. 41, 76%), a slijede alkoholi i karboksilne kiseline. Sve tri ove grupe spojeva su zastupljenije kod pršuta dobi 10 mjeseci (83, 5% vs. 87, 72%), ali razlike nisu statistički značajne. Najzastupljeniji hlapljivi spoj kod obje grupe pršuta je aldehid, 4-hidroksi-3-metilbutanal. Nađena je veća vrijednost ovog spoja kod pršuta dobi 10 mjeseci, ali razlika nije statistički značajna. Iz provedenog istraživanja može se zaključiti da je produžen period zrenja utjecao na sastav hlapljivih spojeva pršuta, a za veći broj spojeva utvrđena razlika bila je statistički značajna
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts