Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1109250

PH vrijednost - pokazatelj kvalitete ovčjeg mesa namijenjenog preradi


Krvavica, Marina, Miljenko Konjačić i Jelena Đugum
pH vrijednost - pokazatelj kvalitete ovčjeg mesa namijenjenog preradi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 4; 270-277 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1109250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PH vrijednost - pokazatelj kvalitete ovčjeg mesa namijenjenog preradi
(PH value - a quality indicator of sheep meat intended for processing)

Autori
Krvavica, Marina, Miljenko Konjačić i Jelena Đugum

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 15 (2013), 4; 270-277

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
pH vrijednost ; ovčje meso ; prerada ovčjeg mesa
(pH value ; sheep meat ; processing of sheep meat)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi pH vrijednosti mesa odraslih kategorija ovaca 45 minuta nakon klanja (pHi), pH vrijednost mesa 24 sata nakon klanja (pHk) i promjene pH vrijednosti mesa tijekom procesa prerade (pH 1., 35. i 60.dana prerade) te utjecaj dobi, spola, kastracije, mase toplih trupova i duljine trajanja preradbenog procesa (duljine zrenja) na pH vrijednosti mesa i proizvoda. U tu svrhu zaklano je ukupno 110 ovaca travničke pramenke uključujući: 22 mlade ovce u dobi do 2, 5 godine (mlade ovce), 22 odrasle ovce u dobi od 3-5 godina (odrasle ovce), 22 ovce starije od 5, 5 godina (starije ovce) i 44 ovna izlučena iz rasploda od kojih 22 nekastriranih (nekastrirani ovnovi), a 22 je kastrirano beskrvnom metodom najmanje 6 mjeseci prije klanja (kastrirani ovnovi). Neposredno nakon klanja i klaoničke obrade izvršeno je mjerenje mase toplih trupova, a mjerenje pHi izvršeno je 45 minuta nakon klanja ubodom u MLD u visini između 12. i 13. rebra. Nakon 24-satnog hlađenja trupova izvršeno je mjerenje pHk na istom mjestu. S ciljem utvrđivanja utjecaja mase toplog trupa na pH vrijednosti mesa svi su trupovi podijeljeni u tri težinske grupe (do 30 kg ; od 30, 1 do 40 kg ; od 40, 1 do 50 kg). Istraživanjem je utvrđeno da se pHi vrijednost mesa odraslih kategorija ovaca kreće od 6, 51 kod starijih ovaca do 6, 70 kod nekastriranih ovnova, dok su iste vrijednosti kod mladih ovaca (6, 60), odraslih ovaca (6, 55) i kastriranih ovnova (6, 58) bile slične. Najveći pad pH vrijednosti nakon 24 sata utvrđen u mesu nekastriranih ovnova (od pHi = 6, 70 do pHk = 5, 32) što osim utjecaja spola može biti i posljedica utjecaja veće tjelesne mase nekastriranih ovnova. Nije utvrđen utjecaj dobi, spola, kastracije i mase toplog trupa na pHi vrijednost MLD odraslih kategorija ovaca. Međutim, utvrđen je utjecaj spola na pHk vrijednost, odnosno, pHk vrijednost MLD nekastriranih ovnova (5, 33) bila je značajno niža (P<0, 05) od pHk vrijednosti MLD odraslih ovaca (5, 46). S obzirom da su mase toplih trupova nekastriranih ovnova bile najveće u odnosu na ostale kategorije ovaca, isključivanjem kovarijable (masa toplog trupa) iz modela analize varijance dodatno je utvrđena i razlika u pHk vrijednosti MLD mladih ovaca i nekastriranih ovnova, što uz činjenicu da su trupovi nekastriranih ovnova imali najveću masu i najveći pad pH vrijednosti post mortem, implicira i mogući utjecaj mase toplog trupa na pHk vrijednost. Premda pH vrijednosti sušenog ovčjeg mesa (kaštradine) nakon 35 i 60 dana prerade nisu bile značajno različite, istraživanjem je ipak utvrđen trend rasta pH ovčjeg mesa tijekom prerade s obzirom na vrlo značajnu razliku (P<0, 001) između pH sirovog ovčjeg mesa (5, 39 za pHk i 5, 36 za pH 1.dan prerade) i pH nakon 35 (6, 44) i 60 dana prerade (6, 55).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Jelena Đugum (autor)

Avatar Url Marina Krvavica (autor)

Avatar Url Miljenko Konjačić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krvavica, Marina, Miljenko Konjačić i Jelena Đugum
pH vrijednost - pokazatelj kvalitete ovčjeg mesa namijenjenog preradi // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 4; 270-277 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Krvavica, Marina, Miljenko Konjačić i Jelena Đugum (2013) pH vrijednost - pokazatelj kvalitete ovčjeg mesa namijenjenog preradi. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (4), 270-277.
@article{article, year = {2013}, pages = {270-277}, keywords = {pH vrijednost, ov\v{c}je meso, prerada ov\v{c}jeg mesa}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {pH vrijednost - pokazatelj kvalitete ov\v{c}jeg mesa namijenjenog preradi}, keyword = {pH vrijednost, ov\v{c}je meso, prerada ov\v{c}jeg mesa} }
@article{article, year = {2013}, pages = {270-277}, keywords = {pH value, sheep meat, processing of sheep meat}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {pH value - a quality indicator of sheep meat intended for processing}, keyword = {pH value, sheep meat, processing of sheep meat} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font