Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1109247

Soljenje / salamurenje – neizbježan tehnološki postupak u preradi mesa


Krvavica, Marina i Jelena Đugum
Soljenje / salamurenje – neizbježan tehnološki postupak u preradi mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 1; 61-98 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1109247 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Soljenje / salamurenje – neizbježan tehnološki postupak u preradi mesa
(Salting/curing - unavoidable technological procedure in meat processing)

Autori
Krvavica, Marina i Jelena Đugum

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16 (2014), 1; 61-98

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
prerada mesa, soljenje/salamurenje, NaCl, začini, prerada ovčjeg mesa
(meat processing, salting/curing, NaCl, spices, sheep meat processing)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio istaknuti važnost tehnološkog postupka soljenja/salamurenja, koji je neizbježan u proizvodnji svih tipova mesnih proizvoda, te dati pregled ključnih učinaka navedenog postupka (uloga NaCl, začina i drugih sastojaka salamure) na svojstva konačnog proizvoda, s posebnim osvrtom na njegovu primjenu u preradi ovčjeg mesa. Uloga kuhinjske soli kao ključnog sastojka u postupku soljenja/salamurenja višestruka je. Osim konzervirajućeg učinka, od velike je važnosti i njezin učinak (ali i drugih sastojaka salamure) na senzorna svojstva proizvoda (okus, aromu, boju, teksturu), te snažan učinak na aktivnost mišićnih enzima, a time posredno i na tijek biokemijskih procesa u salamurenom mesu. Osobit utjecaj na senzorna svojstva proizvoda imaju začini koji se koriste u procesu salamurenja mesa. No, iako je osnovni razlog njihove primjene utjecaj na senzorna svojstva proizvoda, mnogi od njih sadrže i spojeve antioksidativnog i antimikrobnog učinka. Ipak, neki začini, ali i drugi sastojci salamure, sadrže i spojeve štetne za ljudsko zdravlje, pa je potreban oprez u njihovoj primjeni i doziranju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Jelena Đugum (autor)

Avatar Url Marina Krvavica (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krvavica, Marina i Jelena Đugum
Soljenje / salamurenje – neizbježan tehnološki postupak u preradi mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 1; 61-98 (domaća recenzija, članak, stručni)
Krvavica, M. (2014) Soljenje / salamurenje – neizbježan tehnološki postupak u preradi mesa. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (1), 61-98.
@article{article, author = {Krvavica, Marina i Jelena \DJugum}, year = {2014}, pages = {61-98}, keywords = {prerada mesa, soljenje/salamurenje, NaCl, za\v{c}ini, prerada ov\v{c}jeg mesa}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Soljenje / salamurenje – neizbje\v{z}an tehnolo\v{s}ki postupak u preradi mesa}, keyword = {prerada mesa, soljenje/salamurenje, NaCl, za\v{c}ini, prerada ov\v{c}jeg mesa} }
@article{article, author = {Krvavica, Marina i Jelena \DJugum}, year = {2014}, pages = {61-98}, keywords = {meat processing, salting/curing, NaCl, spices, sheep meat processing}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {16}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Salting/curing - unavoidable technological procedure in meat processing}, keyword = {meat processing, salting/curing, NaCl, spices, sheep meat processing} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font