Pregled bibliografske jedinice broj: 1109247
Soljenje / salamurenje – neizbježan tehnološki postupak u preradi mesa
Soljenje / salamurenje – neizbježan tehnološki postupak u preradi mesa // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 16 (2014), 1; 61-98 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1109247 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Soljenje / salamurenje – neizbježan tehnološki postupak u preradi mesa
(Salting/curing - unavoidable technological procedure in meat processing)
Autori
Krvavica, Marina i Jelena Đugum
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 16
(2014), 1;
61-98
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
prerada mesa, soljenje/salamurenje, NaCl, začini, prerada ovčjeg mesa
(meat processing, salting/curing, NaCl, spices, sheep meat processing)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio istaknuti važnost tehnološkog postupka soljenja/salamurenja, koji je neizbježan u proizvodnji svih tipova mesnih proizvoda, te dati pregled ključnih učinaka navedenog postupka (uloga NaCl, začina i drugih sastojaka salamure) na svojstva konačnog proizvoda, s posebnim osvrtom na njegovu primjenu u preradi ovčjeg mesa. Uloga kuhinjske soli kao ključnog sastojka u postupku soljenja/salamurenja višestruka je. Osim konzervirajućeg učinka, od velike je važnosti i njezin učinak (ali i drugih sastojaka salamure) na senzorna svojstva proizvoda (okus, aromu, boju, teksturu), te snažan učinak na aktivnost mišićnih enzima, a time posredno i na tijek biokemijskih procesa u salamurenom mesu. Osobit utjecaj na senzorna svojstva proizvoda imaju začini koji se koriste u procesu salamurenja mesa. No, iako je osnovni razlog njihove primjene utjecaj na senzorna svojstva proizvoda, mnogi od njih sadrže i spojeve antioksidativnog i antimikrobnog učinka. Ipak, neki začini, ali i drugi sastojci salamure, sadrže i spojeve štetne za ljudsko zdravlje, pa je potreban oprez u njihovoj primjeni i doziranju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts