Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1109230

Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda


Ganić, Amir, Munevera Begić, Emir Patković, Amir Čaušević, Marina Krvavica i Dragan Brenjo
Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda // MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXI, br. 4, 2019 (2019), 386-396 doi:10.31727/m.21.4.3 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1109230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda
(Protection of geographical indication of "Visočka pečenica" - a way to brand)

Autori
Ganić, Amir, Munevera Begić, Emir Patković, Amir Čaušević, Marina Krvavica i Dragan Brenjo

Izvornik
MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) Vol. XXI, br. 4, 2019 (2019); 386-396

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
„Visočka pečenica“ ; zemljopisno porijeklo ; brend
(„Visočka pečenica“ ; geographical indication ; brand)

Sažetak
„Visočka pečenica“ je trajni suhomesnati proizvod dobiven od najkvalitetnijih dijelova goveđeg mesa (but, leđa sa slabinskim dijelom, plećka i podslabinski dio), suho soljen isključivo kuhinjskom soli i hladno dimljen i sušen. Proizvodnja ovog tradicionalnog proizvoda ima višestoljetnu tradiciju. Karakteristična je za šire područje općine Visoko, smještene u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Proizvod odlikuje posebna tehnologija proizvodnje karakteristična za navedeno područje, kao i vrhunska kvaliteta. Posebno je interesantna i komercijalno značajna „Visočka pečenica“ koja se proizvodi od dugog leđnog mišića uključujući i slabinski dio (m. longissimus dorsi) tzv. „Visočka zarebnica“. U periodu nakon ratnih događanja u Bosni i Hercegovini, uvidjevši priliku za brzu zaradu, na tržištu se pojavljuje određeni broj mesoprerađivača koji nude plagirane suhomesnate proizvode, deklarirajući ih kao „Visočka pečenica“, nanoseći pri tome ogromnu štetu ugledu i reputaciji ovog proizvoda. U tom pogledu, osnovano je udruženje mesoprerađivača s područja općine Visoko „ViPS“ (Visočka pečenica i suđuka), koje je podnijelo zahtjev prema Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine za dodjelu oznake zemljopisnog podrijetla za „Visočku pečenicu“. Stoga su u ovome radu prikazani podaci neophodni u procesu zaštite „Visočke pečenice“ oznakom zemljopisnog podrijetla u Bosni i Hercegovini, a u kasnijoj fazi i u Europskoj uniji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Marina Krvavica (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi

Citiraj ovu publikaciju:

Ganić, Amir, Munevera Begić, Emir Patković, Amir Čaušević, Marina Krvavica i Dragan Brenjo
Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda // MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXI, br. 4, 2019 (2019), 386-396 doi:10.31727/m.21.4.3 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Ganić, Amir, Munevera Begić, Emir Patković, Amir Čaušević, Marina Krvavica i Dragan Brenjo (2019) Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXI, br. 4, 2019, 386-396 doi:10.31727/m.21.4.3.
@article{article, year = {2019}, pages = {386-396}, DOI = {10.31727/m.21.4.3}, keywords = {„Viso\v{c}ka pe\v{c}enica“, zemljopisno porijeklo, brend}, journal = {MESO: Prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.21.4.3}, volume = {vol. XXI, br. 4, 2019}, issn = {1332-0025}, title = {Za\v{s}tita zemljopisnog podrijetla „Viso\v{c}ke pe\v{c}enice“ – put do brenda}, keyword = {„Viso\v{c}ka pe\v{c}enica“, zemljopisno porijeklo, brend} }
@article{article, year = {2019}, pages = {386-396}, DOI = {10.31727/m.21.4.3}, keywords = {„Viso\v{c}ka pe\v{c}enica“, geographical indication, brand}, journal = {MESO: Prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, doi = {10.31727/m.21.4.3}, volume = {vol. XXI, br. 4, 2019}, issn = {1332-0025}, title = {Protection of geographical indication of "Viso\v{c}ka pe\v{c}enica" - a way to brand}, keyword = {„Viso\v{c}ka pe\v{c}enica“, geographical indication, brand} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font