Pregled bibliografske jedinice broj: 1109230
Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda
Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda // MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXI, br. 4, 2019 (2019), 386-396 doi:10.31727/m.21.4.3 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1109230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda
(Protection of geographical indication of "Visočka pečenica" - a way to brand)
Autori
Ganić, Amir, Munevera Begić, Emir Patković, Amir Čaušević, Marina Krvavica i Dragan Brenjo
Izvornik
MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) Vol. XXI, br. 4, 2019
(2019);
386-396
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
„Visočka pečenica“ ; zemljopisno porijeklo ; brend
(„Visočka pečenica“ ; geographical indication ; brand)
Sažetak
„Visočka pečenica“ je trajni suhomesnati proizvod dobiven od najkvalitetnijih dijelova goveđeg mesa (but, leđa sa slabinskim dijelom, plećka i podslabinski dio), suho soljen isključivo kuhinjskom soli i hladno dimljen i sušen. Proizvodnja ovog tradicionalnog proizvoda ima višestoljetnu tradiciju. Karakteristična je za šire područje općine Visoko, smještene u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Proizvod odlikuje posebna tehnologija proizvodnje karakteristična za navedeno područje, kao i vrhunska kvaliteta. Posebno je interesantna i komercijalno značajna „Visočka pečenica“ koja se proizvodi od dugog leđnog mišića uključujući i slabinski dio (m. longissimus dorsi) tzv. „Visočka zarebnica“. U periodu nakon ratnih događanja u Bosni i Hercegovini, uvidjevši priliku za brzu zaradu, na tržištu se pojavljuje određeni broj mesoprerađivača koji nude plagirane suhomesnate proizvode, deklarirajući ih kao „Visočka pečenica“, nanoseći pri tome ogromnu štetu ugledu i reputaciji ovog proizvoda. U tom pogledu, osnovano je udruženje mesoprerađivača s područja općine Visoko „ViPS“ (Visočka pečenica i suđuka), koje je podnijelo zahtjev prema Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine za dodjelu oznake zemljopisnog podrijetla za „Visočku pečenicu“. Stoga su u ovome radu prikazani podaci neophodni u procesu zaštite „Visočke pečenice“ oznakom zemljopisnog podrijetla u Bosni i Hercegovini, a u kasnijoj fazi i u Europskoj uniji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts