Pregled bibliografske jedinice broj: 1109101
Utjecaj dodatka hidrokoloida i skladištenja na polifenolne i aromatične spojeve u kremi od vina
Utjecaj dodatka hidrokoloida i skladištenja na polifenolne i aromatične spojeve u kremi od vina, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1109101 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka hidrokoloida i skladištenja na
polifenolne i aromatične spojeve u kremi od vina
(The Influence of Hydrocolloid Addition and Storage
on Phenolic and Aromatic Compounds in Wine Cream)
Autori
Marić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
44
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
krema od vina ; hidrokoloidi ; polifenoli ; aroma
(wine cream filling ; hydrocolloids ; polyphenols ; aroma)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio ispitati utjecaj dodatka hidrokoloida na aromatične i fenolne spojeve u kremi od vina. U tu svrhu pripravljena je krema od crnog vina Cabernet Sauvignon s dodatkom hidrokoloida guara, karboksimetilceluloze ili ksantana. U uzorcima je određen sadržaj fenolnih i aromatičnih spojeva, a dobiveni rezultati su uspoređeni međusobno i s netretiranim vinom te s vinom kuhanim bez dodataka. Uzorci su skladišteni na temperaturi od 25 °C kroz tri mjeseca te se u istima također odredio sadržaj fenolnih i aromatičnih spojeva. Polifenoli, antocijani i antioksidacijska aktivnost određeni su spektrofotometrijski, a određivanje kvantitativnog udjela aromatičnih sastojaka provedeno je na plinskom kromatografu tvrtke Agilent 5890B s maseno-selektivnim detektorom Agilent 5971A. Za uzorkovanje korištena je metoda mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (SPME).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija