Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1109101

Utjecaj dodatka hidrokoloida i skladištenja na polifenolne i aromatične spojeve u kremi od vina


Marić, Maja
Utjecaj dodatka hidrokoloida i skladištenja na polifenolne i aromatične spojeve u kremi od vina, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1109101 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka hidrokoloida i skladištenja na polifenolne i aromatične spojeve u kremi od vina
(The Influence of Hydrocolloid Addition and Storage on Phenolic and Aromatic Compounds in Wine Cream)

Autori
Marić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
44

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
krema od vina ; hidrokoloidi ; polifenoli ; aroma
(wine cream filling ; hydrocolloids ; polyphenols ; aroma)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio ispitati utjecaj dodatka hidrokoloida na aromatične i fenolne spojeve u kremi od vina. U tu svrhu pripravljena je krema od crnog vina Cabernet Sauvignon s dodatkom hidrokoloida guara, karboksimetilceluloze ili ksantana. U uzorcima je određen sadržaj fenolnih i aromatičnih spojeva, a dobiveni rezultati su uspoređeni međusobno i s netretiranim vinom te s vinom kuhanim bez dodataka. Uzorci su skladišteni na temperaturi od 25 °C kroz tri mjeseca te se u istima također odredio sadržaj fenolnih i aromatičnih spojeva. Polifenoli, antocijani i antioksidacijska aktivnost određeni su spektrofotometrijski, a određivanje kvantitativnog udjela aromatičnih sastojaka provedeno je na plinskom kromatografu tvrtke Agilent 5890B s maseno-selektivnim detektorom Agilent 5971A. Za uzorkovanje korištena je metoda mikroekstrakcije na čvrstoj fazi (SPME).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Marić, Maja
Utjecaj dodatka hidrokoloida i skladištenja na polifenolne i aromatične spojeve u kremi od vina, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Marić, M. (2019) 'Utjecaj dodatka hidrokoloida i skladištenja na polifenolne i aromatične spojeve u kremi od vina', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Maja}, year = {2019}, pages = {44}, keywords = {krema od vina, hidrokoloidi, polifenoli, aroma}, title = {Utjecaj dodatka hidrokoloida i skladi\v{s}tenja na polifenolne i aromati\v{c}ne spojeve u kremi od vina}, keyword = {krema od vina, hidrokoloidi, polifenoli, aroma}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Maja}, year = {2019}, pages = {44}, keywords = {wine cream filling, hydrocolloids, polyphenols, aroma}, title = {The Influence of Hydrocolloid Addition and Storage on Phenolic and Aromatic Compounds in Wine Cream}, keyword = {wine cream filling, hydrocolloids, polyphenols, aroma}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font