Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1109097

Utjecaj skladištenja na kakvoću vina od mandarine


Šantić, Ivan
Utjecaj skladištenja na kakvoću vina od mandarine, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1109097 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj skladištenja na kakvoću vina od mandarine
(The Influence of Storage on the Quality of Tangerine Wine)

Autori
Šantić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
18.07

Godina
2019

Stranica
44

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
voćno vino ; mandarina ; boja ; aroma
(fruit wine ; tangerines ; colour ; aroma)

Sažetak
Voćno vino je prehrambeni proizvod dobiven fermentacijom soka ili masulja od svježeg i za to pogodnog koštičavog, jezgričavog, jagodičastog, bobičastog ili ostalog voća. U njemu se nalazi nekoliko stotina različitih kemijskih spojeva koji svojim sadržajem utječu na kakvoću vina. Osim navedenih spojeva, na kakvoću i organoleptička svojstva vina velik utjecaj imaju i uvjeti koji vladaju pri procesu proizvodnje i skladištenja. Zbog obilja vitamina i minerala mandarina djeluje kao antioksidans te jača imunitet, sudjeluje u sintezi kolagena, karnitina i masnih kiselina. Aroma vina od mandarine potječe jednim dijelom iz voća, jedan dio proizvode kvasci tijekom alkoholne fermentacije, a dio nastaje odležavanjem i njegovanjem mladoga vina. Kontroliranom fermentacijom zadržava se svježina i mladost vina. Flavonoidi su polifenolni spojevi, široko rasprostranjeni u biljnim organizmima, odgovorni za boju voća, povrća i cvijeća, te imaju antioksidacijsko djelovanje. U ovom radu ispitivan je utjecaj skladištenja na osnovni kemijski sastav, tvari boje i arome u vinu dobivenog fermentacijom soka mandarine sa i bez korekcije ukupnih kiselina. Istraživanja su pokazala da korekcija kiselina u procesu fermentacije i odležavanja vina od mandarine doprinosi boljem razvoju arome.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šantić, Ivan
Utjecaj skladištenja na kakvoću vina od mandarine, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šantić, I. (2019) 'Utjecaj skladištenja na kakvoću vina od mandarine', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}anti\'{c}, Ivan}, year = {2019}, pages = {44}, keywords = {vo\'{c}no vino, mandarina, boja, aroma}, title = {Utjecaj skladi\v{s}tenja na kakvo\'{c}u vina od mandarine}, keyword = {vo\'{c}no vino, mandarina, boja, aroma}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}anti\'{c}, Ivan}, year = {2019}, pages = {44}, keywords = {fruit wine, tangerines, colour, aroma}, title = {The Influence of Storage on the Quality of Tangerine Wine}, keyword = {fruit wine, tangerines, colour, aroma}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font