Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1109096

Utjecaj pulsirajućeg svjetla visokog intenziteta na polifenole i antioksidacijsku aktivnost u jagodama


Kronić, Jelena
Utjecaj pulsirajućeg svjetla visokog intenziteta na polifenole i antioksidacijsku aktivnost u jagodama, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1109096 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pulsirajućeg svjetla visokog intenziteta na polifenole i antioksidacijsku aktivnost u jagodama
(The Influence of High-Intensity Pulsed Light on Polyphenols and Antioxidant Activity in Strawberries)

Autori
Kronić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.09

Godina
2019

Stranica
62

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
jagode ; pulsirajuće svjetlo visokog intenziteta ; polifenoli ; netermički procesi ; antioksidacijska aktivnost
(strawberries ; high intensity pulsed light ; polyphenols ; non – thermal processes ; antioxidant activity)

Sažetak
Kako bi se očuvala izvorna svojstva jagoda i drugih namirnica, znanstvenici su razvili nove načine obrade koji se nazivaju netermički. Ovi procesi podrazumijevaju upotrebu nižih temperatura i kraćeg vremena provedbe u usporedbi sa termičkim postupcima. Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi temperaturne promjene prilikom tretmana i eventualne kemijske promjene u jagodama nakon tretmana pulsirajućim svjetlom visokog intenziteta jačine 4 i 12 J/cm2 . Analize provedene na jagodama su sljedeće: ukupna kiselost, gubitak istjecanjem, količina suhe tvari, askorbinska kiselina, ukupni sadržaj fenola, antioksidacijska aktivnost, boja, Brix vrijednost, sadržaj antocijanina te pH vrijednost. Rezultati dobivenih analiza pokazuju minimalne promjene u sastavu jagoda sa više izraženim razlikama kod uzoraka tretiranih pulsirajućim svjetlom snage 12 J/cm2 u usporedbi sa kontrolnim uzorkom. S obzirom da su oba tretmana kratkotrajna, a porasti temperature minimalni, ovaj postupak se s pravom može svrstati u skupinu netermičkih načina obrade namirnica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kronić, Jelena
Utjecaj pulsirajućeg svjetla visokog intenziteta na polifenole i antioksidacijsku aktivnost u jagodama, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kronić, J. (2019) 'Utjecaj pulsirajućeg svjetla visokog intenziteta na polifenole i antioksidacijsku aktivnost u jagodama', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kroni\'{c}, Jelena}, year = {2019}, pages = {62}, keywords = {jagode, pulsiraju\'{c}e svjetlo visokog intenziteta, polifenoli, netermi\v{c}ki procesi, antioksidacijska aktivnost}, title = {Utjecaj pulsiraju\'{c}eg svjetla visokog intenziteta na polifenole i antioksidacijsku aktivnost u jagodama}, keyword = {jagode, pulsiraju\'{c}e svjetlo visokog intenziteta, polifenoli, netermi\v{c}ki procesi, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kroni\'{c}, Jelena}, year = {2019}, pages = {62}, keywords = {strawberries, high intensity pulsed light, polyphenols, non – thermal processes, antioxidant activity}, title = {The Influence of High-Intensity Pulsed Light on Polyphenols and Antioxidant Activity in Strawberries}, keyword = {strawberries, high intensity pulsed light, polyphenols, non – thermal processes, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font