Pregled bibliografske jedinice broj: 1108939
Utjecaj dodatka šećera i modificiranih škrobova na tvari arome kaše od kupine
Utjecaj dodatka šećera i modificiranih škrobova na tvari arome kaše od kupine, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1108939 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka šećera i modificiranih škrobova na
tvari arome kaše od kupine
(Influence of sugars and modified starches addition
on aroma compoundsin blackberry cream fillings)
Autori
Živanović, Dalibor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.06
Godina
2019
Stranica
52
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
kupina ; aroma ; šećer ; modificirani škrob
(blackberry ; aroma ; sugar ; modified starch)
Sažetak
Kaša kupine je poluproizvod koji je osnova za proizvodnju mnogih drugih proizvoda na bazi kupine. Poznavanje svojstava arome od velike je važnosti kod prerade namirnica u prehrambenoj industriji. Cilj ovoga rada bio je ispitati utjecaj dodatka šećera i modificiranih škrobova na zadržavanje tvari arome u pasteriziranim kašama kupine. U tu svrhu pripravljene su kaše od kupine s različitim udjelima šećera fruktoza, saharoza, trehalozate modificiranih škrobova tapioke i voštanog kukuruza.Rezultati su pokazali da dodatak modificiranih škrobova značajno utječe na zadržavanje i očuvanje aromatičnihspojeva u odnosu na kaše kupine s dodatkom šećera. Dodatak trehaloze u kombinaciji sa modificiranim škrobovima imao je najveći utjecaj na zadržavanje estera, alkohola, C6 spojeva, terpenoida , norizoprenoida i ostalih tvari arome.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija