Pregled bibliografske jedinice broj: 1108937
Utjecaj geografskog položaja na aromatski profil grožđa sorte Traminac u podregiji Slavonija
Utjecaj geografskog položaja na aromatski profil grožđa sorte Traminac u podregiji Slavonija, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1108937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj geografskog položaja na aromatski profil
grožđa sorte Traminac u podregiji Slavonija
(The Influence of Geographical Position on the
Aromatic Profile of the Grape Variety Traminac
in the Subregion of Slavonia)
Autori
Glavaš, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.09
Godina
2019
Stranica
48
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
grožđe sorte Traminac ; hlapljivi aromatični spojevi ; SPME ; GC-MS
(grapes of the variety Traminer ; volatile aroma compounds ; SPME ; GC-MS)
Sažetak
Traminac je sorta vinove loze koja se uzgaja diljem svijeta. U Hrvatskoj se tradicionalno uzgaja u području Iloka, gdje nalazi optimalne pedoklimatske uvjete, ali i u drugim kontinentalnim dijelovima zemlje na manjim ili većim površinama. Grožđe s određenih položaja podregije Slavonija fermentacijom daje poluslatka bijela vina koja se odlikuju karakterističnom profinjenom aromom i bouquetom. Vrlo lako se mogu prepoznati arome latica ruža, breskve, vanilije i mineralnih tonova. Za istraživanje hlapljivih aromatičnih spojeva uzeti su uzorci grožđa Traminac iz deset različitih vinograda vinogorja podregije Slavonija. Za izolaciju hlapljivih organskih spojeva korištena je metoda mikroekstrakcije na čvrstoj fazi. Dobiveni uzorci analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spekrometrija, GC-MS. Odabrana metoda izolacije hlapljivih organskih spojeva pokazala se prikladnom za identifikaciju i kvantifikaciju spojeva koji su zaslužni za aromu grožđa sorte Traminac. Rezultati su pokazali da geografski položaj utječe na sadržaj navedenih spojeva u grožđu sorte Traminac
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija