Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1108937

Utjecaj geografskog položaja na aromatski profil grožđa sorte Traminac u podregiji Slavonija


Glavaš, Ana-Marija
Utjecaj geografskog položaja na aromatski profil grožđa sorte Traminac u podregiji Slavonija, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1108937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj geografskog položaja na aromatski profil grožđa sorte Traminac u podregiji Slavonija
(The Influence of Geographical Position on the Aromatic Profile of the Grape Variety Traminac in the Subregion of Slavonia)

Autori
Glavaš, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
26.09

Godina
2019

Stranica
48

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
grožđe sorte Traminac ; hlapljivi aromatični spojevi ; SPME ; GC-MS
(grapes of the variety Traminer ; volatile aroma compounds ; SPME ; GC-MS)

Sažetak
Traminac je sorta vinove loze koja se uzgaja diljem svijeta. U Hrvatskoj se tradicionalno uzgaja u području Iloka, gdje nalazi optimalne pedoklimatske uvjete, ali i u drugim kontinentalnim dijelovima zemlje na manjim ili većim površinama. Grožđe s određenih položaja podregije Slavonija fermentacijom daje poluslatka bijela vina koja se odlikuju karakterističnom profinjenom aromom i bouquetom. Vrlo lako se mogu prepoznati arome latica ruža, breskve, vanilije i mineralnih tonova. Za istraživanje hlapljivih aromatičnih spojeva uzeti su uzorci grožđa Traminac iz deset različitih vinograda vinogorja podregije Slavonija. Za izolaciju hlapljivih organskih spojeva korištena je metoda mikroekstrakcije na čvrstoj fazi. Dobiveni uzorci analizirani su vezanim sustavom plinska kromatografija-masena spekrometrija, GC-MS. Odabrana metoda izolacije hlapljivih organskih spojeva pokazala se prikladnom za identifikaciju i kvantifikaciju spojeva koji su zaslužni za aromu grožđa sorte Traminac. Rezultati su pokazali da geografski položaj utječe na sadržaj navedenih spojeva u grožđu sorte Traminac

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Glavaš, Ana-Marija
Utjecaj geografskog položaja na aromatski profil grožđa sorte Traminac u podregiji Slavonija, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Glavaš, A. (2019) 'Utjecaj geografskog položaja na aromatski profil grožđa sorte Traminac u podregiji Slavonija', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Glava\v{s}, Ana-Marija}, year = {2019}, pages = {48}, keywords = {gro\v{z}\dje sorte Traminac, hlapljivi aromati\v{c}ni spojevi, SPME, GC-MS}, title = {Utjecaj geografskog polo\v{z}aja na aromatski profil gro\v{z}\dja sorte Traminac u podregiji Slavonija}, keyword = {gro\v{z}\dje sorte Traminac, hlapljivi aromati\v{c}ni spojevi, SPME, GC-MS}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Glava\v{s}, Ana-Marija}, year = {2019}, pages = {48}, keywords = {grapes of the variety Traminer, volatile aroma compounds, SPME, GC-MS}, title = {The Influence of Geographical Position on the Aromatic Profile of the Grape Variety Traminac in the Subregion of Slavonia}, keyword = {grapes of the variety Traminer, volatile aroma compounds, SPME, GC-MS}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font