Pregled bibliografske jedinice broj: 1108928
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom nanofiltracije na tvari boje vina Cabernet Sauvignon
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom nanofiltracije na tvari boje vina Cabernet Sauvignon, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1108928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom
nanofiltracije na tvari boje vina Cabernet
Sauvignon
(The Influence of Concentration with a Membrane
Process of Nanofiltration on the Colour
Compounds of Cabernet Sauvignon Wine)
Autori
Marić, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2020
Stranica
53
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
crno vino Cabernet Sauvignon ; koncentriranje ; nanofiltracija ; polifenolni spojevi
(Cabernet Sauvignon red wine ; concentration ; nanofiltration ; polyphenols)
Sažetak
Membranski proces nanofiltracija (NF) se vrlo često koristi u vinarstvu za koncentriranje vina u svrhu korekcije njegovog kemijskog sastava. Vrlo je bitno odrediti optimalne procesne parametre tijekom tog procesa kako bi gubitci pojedinih spojevi bili što manji. Stoga, cilj ovog diplomskog rada je bio odrediti utjecaj procesnih parametara na zadržavanje tvari boje tijekom koncentriranja crnog vina Cabernet Sauvignon procesom nanofiltracije. Koncentriranje je provedeno na membranskom filteru Alfa Laval s pločastim modulom i NF M20 poliamidnim membranama, a primijenjena su četiri različita tlaka (25, 35, 45 i 55 bara) te dva temperaturna režima (s i bez primjene hlađenja). U početnom uzorku vina i dobivenim retentatima spektrofotometrijski te pomoću metode tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određeni su ukupni polifenoli, flavonoidi, antocijani, polimerna boja, antioksidacijska aktivnost, fenolne kiseline te katehinski spojevi. Nanofiltracijske membrane zadržavaju visok postotak svih spojeva, s tim da je zadržavanje bilo veće ukoliko je primijenjen veći transmembranski tlak. Suprotan učinak zabilježen je povećanjem temperature retentata i smanjenjem tlaka. Iz tog razloga, najveće zadržavanje tvari boje detektirano je u retentatu dobivenom nanofiltracijom na 55 bara uz primjenu hlađenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija