Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1108928

Utjecaj koncentriranja membranskim procesom nanofiltracije na tvari boje vina Cabernet Sauvignon


Marić, Barbara
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom nanofiltracije na tvari boje vina Cabernet Sauvignon, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1108928 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom nanofiltracije na tvari boje vina Cabernet Sauvignon
(The Influence of Concentration with a Membrane Process of Nanofiltration on the Colour Compounds of Cabernet Sauvignon Wine)

Autori
Marić, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2020

Stranica
53

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
crno vino Cabernet Sauvignon ; koncentriranje ; nanofiltracija ; polifenolni spojevi
(Cabernet Sauvignon red wine ; concentration ; nanofiltration ; polyphenols)

Sažetak
Membranski proces nanofiltracija (NF) se vrlo često koristi u vinarstvu za koncentriranje vina u svrhu korekcije njegovog kemijskog sastava. Vrlo je bitno odrediti optimalne procesne parametre tijekom tog procesa kako bi gubitci pojedinih spojevi bili što manji. Stoga, cilj ovog diplomskog rada je bio odrediti utjecaj procesnih parametara na zadržavanje tvari boje tijekom koncentriranja crnog vina Cabernet Sauvignon procesom nanofiltracije. Koncentriranje je provedeno na membranskom filteru Alfa Laval s pločastim modulom i NF M20 poliamidnim membranama, a primijenjena su četiri različita tlaka (25, 35, 45 i 55 bara) te dva temperaturna režima (s i bez primjene hlađenja). U početnom uzorku vina i dobivenim retentatima spektrofotometrijski te pomoću metode tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC) određeni su ukupni polifenoli, flavonoidi, antocijani, polimerna boja, antioksidacijska aktivnost, fenolne kiseline te katehinski spojevi. Nanofiltracijske membrane zadržavaju visok postotak svih spojeva, s tim da je zadržavanje bilo veće ukoliko je primijenjen veći transmembranski tlak. Suprotan učinak zabilježen je povećanjem temperature retentata i smanjenjem tlaka. Iz tog razloga, najveće zadržavanje tvari boje detektirano je u retentatu dobivenom nanofiltracijom na 55 bara uz primjenu hlađenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Marić, Barbara
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom nanofiltracije na tvari boje vina Cabernet Sauvignon, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Marić, B. (2020) 'Utjecaj koncentriranja membranskim procesom nanofiltracije na tvari boje vina Cabernet Sauvignon', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Barbara}, year = {2020}, pages = {53}, keywords = {crno vino Cabernet Sauvignon, koncentriranje, nanofiltracija, polifenolni spojevi}, title = {Utjecaj koncentriranja membranskim procesom nanofiltracije na tvari boje vina Cabernet Sauvignon}, keyword = {crno vino Cabernet Sauvignon, koncentriranje, nanofiltracija, polifenolni spojevi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mari\'{c}, Barbara}, year = {2020}, pages = {53}, keywords = {Cabernet Sauvignon red wine, concentration, nanofiltration, polyphenols}, title = {The Influence of Concentration with a Membrane Process of Nanofiltration on the Colour Compounds of Cabernet Sauvignon Wine}, keyword = {Cabernet Sauvignon red wine, concentration, nanofiltration, polyphenols}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font