Pregled bibliografske jedinice broj: 1108926
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari boje vina Cabernet Sauvignon
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari boje vina Cabernet Sauvignon, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1108926 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom
reverzne osmoze na tvari boje vina Cabernet
Sauvignon
(The Influence of Concentration with a Membrane
Process of Reverse Osmosis on the Colour
Compounds of Cabernet Sauvignon Wine)
Autori
Korbar, Suzana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2020
Stranica
65
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
crno vino Cabernet Sauvignon ; koncentriranje ; reverzna osmoza ; tvari boje
(red wine Cabernet Sauvignon ; concentration ; reverse osmosis ; colour compounds)
Sažetak
Utjecaj koncentriranja crnog vina Cabernet Sauvignon procesom reverzne osmoze te utjecaj na zadržavanje tvari boje pri četiri različita tlaka (25, 35, 45, 55 bara) i dva temperaturna režima (s primjenom i bez primjene hlađenja) cilj je provedbe ovog diplomskog rada. Postupak koncentriranja proveden je na uređaju za reverznu osmozu Lab Unit 20 s kompozitnim membranama Alfa Laval-RO tipa RO98pHt M20 složenih u pločasti modul. Profil tvari boje vina detektiran je spektrofotometrijskim analizama te metodom visoko tekućinske kromatografije (HPLC). Dobiveni rezultati pokazuju visoku učinkovitost postupka koncentriranja vina tehnologijom reverzne osmoze. Optimalni parametri zadržavanja antocijana, flavonoida, fenolnih kiselina i ostalih vrlo osjetljivih sastojaka vina postignuti su pri procesnom tlaka od 55 bara s primjenom hlađenja. Suprotno tome, najveći gubitak kako pojedinačnih tako i ukupnih polifenolnih komponenti zamijećen je pri tlaku 45 i 55 bara bez mogućnosti hlađenja sustava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija