Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1108926

Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari boje vina Cabernet Sauvignon


Korbar, Suzana
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari boje vina Cabernet Sauvignon, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1108926 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari boje vina Cabernet Sauvignon
(The Influence of Concentration with a Membrane Process of Reverse Osmosis on the Colour Compounds of Cabernet Sauvignon Wine)

Autori
Korbar, Suzana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2020

Stranica
65

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
crno vino Cabernet Sauvignon ; koncentriranje ; reverzna osmoza ; tvari boje
(red wine Cabernet Sauvignon ; concentration ; reverse osmosis ; colour compounds)

Sažetak
Utjecaj koncentriranja crnog vina Cabernet Sauvignon procesom reverzne osmoze te utjecaj na zadržavanje tvari boje pri četiri različita tlaka (25, 35, 45, 55 bara) i dva temperaturna režima (s primjenom i bez primjene hlađenja) cilj je provedbe ovog diplomskog rada. Postupak koncentriranja proveden je na uređaju za reverznu osmozu Lab Unit 20 s kompozitnim membranama Alfa Laval-RO tipa RO98pHt M20 složenih u pločasti modul. Profil tvari boje vina detektiran je spektrofotometrijskim analizama te metodom visoko tekućinske kromatografije (HPLC). Dobiveni rezultati pokazuju visoku učinkovitost postupka koncentriranja vina tehnologijom reverzne osmoze. Optimalni parametri zadržavanja antocijana, flavonoida, fenolnih kiselina i ostalih vrlo osjetljivih sastojaka vina postignuti su pri procesnom tlaka od 55 bara s primjenom hlađenja. Suprotno tome, najveći gubitak kako pojedinačnih tako i ukupnih polifenolnih komponenti zamijećen je pri tlaku 45 i 55 bara bez mogućnosti hlađenja sustava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Korbar, Suzana
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari boje vina Cabernet Sauvignon, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Korbar, S. (2020) 'Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari boje vina Cabernet Sauvignon', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Korbar, Suzana}, year = {2020}, pages = {65}, keywords = {crno vino Cabernet Sauvignon, koncentriranje, reverzna osmoza, tvari boje}, title = {Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari boje vina Cabernet Sauvignon}, keyword = {crno vino Cabernet Sauvignon, koncentriranje, reverzna osmoza, tvari boje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Korbar, Suzana}, year = {2020}, pages = {65}, keywords = {red wine Cabernet Sauvignon, concentration, reverse osmosis, colour compounds}, title = {The Influence of Concentration with a Membrane Process of Reverse Osmosis on the Colour Compounds of Cabernet Sauvignon Wine}, keyword = {red wine Cabernet Sauvignon, concentration, reverse osmosis, colour compounds}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font