Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1108924

Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari arome vina Cabernet Sauvignon


Bošnjak, Martina
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari arome vina Cabernet Sauvignon, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1108924 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari arome vina Cabernet Sauvignon
(The Influence of Concentration with a Membrane Process of Reverse Osmosis on the Aroma Compounds of Cabernet Sauvignon Wine)

Autori
Bošnjak, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.10

Godina
2020

Stranica
65

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
aroma ; reverzna osmoza ; zadržavanje ; tlak ; temperatura
(aroma ; reverse osmosis ; retention ; pressure ; temperature)

Sažetak
U svrhu koncentriranja, vina se često podvrgavaju membranskoj filtraciji, naročito reverznoj osmozi (RO). Membrane za RO su selektivne te propuštaju uglavnom samo vodu, etanol te dio kiselina manjih molekulskih masa, zadržavajući pri tome tvari arome i boje u koncentratu. Cilj ovog diplomskog rada je bio ispitati utjecaj koncentriranja crnog vina Cabernet Sauvignon reverznom osmozom pri četiri različita tlaka (25, 35, 45 i 55 bara), s primjenom i bez primjene hlađenja. Koncentriranje je provedeno na membranskom filteru s pločastim modulom opremljenim s RO98pHt membranama. Tvari arome u početnom uzorku vina i dobivenim koncentratima analizirane su na plinskom kromatografu s masenim spektrometrom. Rezultati su pokazali da su viši tlakovi (45 i 55 bara) pogodovali zadržavanju aromatičnih spojeva u koncentratima vina. Uz to, sniženje temperature (procesi s hlađenjem) smanjilo je gubitke hlapljivih spojeva. To je rezultiralo povećanjem udjela aromatičnih spojeva u koncentratima u odnosu na početni uzorak vina, posebice u koncentratu dobivenom reverznom osmozom pri 55 bara s primjenom hlađenja. Najmanje zadržavanje hlapljivih spojeva zabilježeno je u koncentratu pri 25 bara bez primjene hlađenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bošnjak, Martina
Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari arome vina Cabernet Sauvignon, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bošnjak, M. (2020) 'Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari arome vina Cabernet Sauvignon', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{s}njak, Martina}, year = {2020}, pages = {65}, keywords = {aroma, reverzna osmoza, zadr\v{z}avanje, tlak, temperatura}, title = {Utjecaj koncentriranja membranskim procesom reverzne osmoze na tvari arome vina Cabernet Sauvignon}, keyword = {aroma, reverzna osmoza, zadr\v{z}avanje, tlak, temperatura}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bo\v{s}njak, Martina}, year = {2020}, pages = {65}, keywords = {aroma, reverse osmosis, retention, pressure, temperature}, title = {The Influence of Concentration with a Membrane Process of Reverse Osmosis on the Aroma Compounds of Cabernet Sauvignon Wine}, keyword = {aroma, reverse osmosis, retention, pressure, temperature}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font