Pregled bibliografske jedinice broj: 1108920
Aromatski i fenolni sastojci u autohtonim vinima Južne Dalmacije
Aromatski i fenolni sastojci u autohtonim vinima Južne Dalmacije, 2018., diplomski rad, diplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1108920 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aromatski i fenolni sastojci u autohtonim vinima
Južne Dalmacije
(Aromatic and Phenolic Compounds in Autochthonous
Wines of South Dalmatia)
Autori
Perić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.12
Godina
2018
Stranica
66
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
tvari arome ; fenoli ; antioksidacijska stabilnost
(aroma components ; polyphenols ; antioxidant activity)
Sažetak
Vino je prehrambeni proizvod dobiven alkoholnom fermentacijom masulja ili mošta pomoću kvasca Saccharomyces cerevisiae. Alkoholnom fermentacijom se šećeri iz grožđa - mošta prevode u alkohol pod anaerobnim uvjetima. Autohtone vinske sorte Južne Dalmacije kao što su Babić, Babica, Blatina, Plavac i Tribidrag su specifične sorte koje uspijevaju na kamenitom tlu. Crna vina su bogata taninima koji vinima daju oporost, gorčinu i trpkost. Koncentracija tanina u vinu ovisi o duljini procesa maceracije pri čemu tanini koji se nalaze u sjemenkama i peteljci grožđa prelaze u mošt, a kasnije u vino. Aromatične tvari su također veoma značajne za vino, između ostalog i za prihvaćenost vina od strane potrošača. One dolaze iz grožđa odakle prelaze u mošt, odnosno vino ; zatim nastaju fermentacijom i odležavanjem vina te daju specifičnu aromu, tzv. „bouquet“. Rezultati analize pet vina Južne Dalmacije pokazali su da je najveći udio ukupnih antocijana i najveću antioksidacijsku aktivnost sadržavalo vino Babić, dok je najveći broj tvari arome dokazan u vinu Blatina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija