Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1108914

Aromatski i fenolni sastojci u autohtonim armenskim vinima


Perić, Anita
Aromatski i fenolni sastojci u autohtonim armenskim vinima, 2018., diplomski rad, diplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1108914 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aromatski i fenolni sastojci u autohtonim armenskim vinima
(Aromatic and phenolic compounds in autochthonous Armenian wines)

Autori
Perić, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
20.12

Godina
2018

Stranica
59

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
vina Armenije ; tvari arome ; antocijani ; antioksidacijska aktivnost
(Armenian wine ; aroma components ; anthocyanins ; antioxidant activity)

Sažetak
Vino se ubraja u najstarije poljoprivredno prehrambene proizvode, a Armenija, u najstarije zemlje na svijetu s razvijenim vinogradarstvom i vinarstvom. Armenija ima veliku genetičku raznolikost sorti vinove loze. Jedan od najznačajnijih pokazatelja raznolikosti sorte vinove loze i vina je aroma. Aromatični spojevi, koji se nalaze u grožđu, prelaze u vino, reagiraju međusobno ili s nekim drugim kemijskim spojevima i pri tome vinu daju tzv. primarnu aromu. Sekundarna i tercijarna aroma nastaju tijekom fermentacije mošta ili masulja, i tijekom odležavanja vina. Cilj ovog rada je ispitati utjecaj autohtone sorte vinove loze na aromatske i fenolne sastojke crnih vina iz armenskih vinogorja. U tu svrhu uzeti su uzorci crnih vina Areni, Avagi, Movsesi, Seyrak Areni i Tozot. Rezultati analize autohtonih armenskih vina pokazali su da najveći udio ukupnih antocijana i najveću antioksidacijsku aktivnost sadržavalo vino Areni, dok je najveći broj tvari arome dokazan u vinu Seyrak Areni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Perić, Anita
Aromatski i fenolni sastojci u autohtonim armenskim vinima, 2018., diplomski rad, diplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Perić, A. (2018) 'Aromatski i fenolni sastojci u autohtonim armenskim vinima', diplomski rad, diplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\'{c}, Anita}, year = {2018}, pages = {59}, keywords = {vina Armenije, tvari arome, antocijani, antioksidacijska aktivnost}, title = {Aromatski i fenolni sastojci u autohtonim armenskim vinima}, keyword = {vina Armenije, tvari arome, antocijani, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\'{c}, Anita}, year = {2018}, pages = {59}, keywords = {Armenian wine, aroma components, anthocyanins, antioxidant activity}, title = {Aromatic and phenolic compounds in autochthonous Armenian wines}, keyword = {Armenian wine, aroma components, anthocyanins, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font