Pregled bibliografske jedinice broj: 1108914
Aromatski i fenolni sastojci u autohtonim armenskim vinima
Aromatski i fenolni sastojci u autohtonim armenskim vinima, 2018., diplomski rad, diplomski, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1108914 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aromatski i fenolni sastojci u autohtonim
armenskim vinima
(Aromatic and phenolic compounds in autochthonous
Armenian wines)
Autori
Perić, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
20.12
Godina
2018
Stranica
59
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
vina Armenije ; tvari arome ; antocijani ; antioksidacijska aktivnost
(Armenian wine ; aroma components ; anthocyanins ; antioxidant activity)
Sažetak
Vino se ubraja u najstarije poljoprivredno prehrambene proizvode, a Armenija, u najstarije zemlje na svijetu s razvijenim vinogradarstvom i vinarstvom. Armenija ima veliku genetičku raznolikost sorti vinove loze. Jedan od najznačajnijih pokazatelja raznolikosti sorte vinove loze i vina je aroma. Aromatični spojevi, koji se nalaze u grožđu, prelaze u vino, reagiraju međusobno ili s nekim drugim kemijskim spojevima i pri tome vinu daju tzv. primarnu aromu. Sekundarna i tercijarna aroma nastaju tijekom fermentacije mošta ili masulja, i tijekom odležavanja vina. Cilj ovog rada je ispitati utjecaj autohtone sorte vinove loze na aromatske i fenolne sastojke crnih vina iz armenskih vinogorja. U tu svrhu uzeti su uzorci crnih vina Areni, Avagi, Movsesi, Seyrak Areni i Tozot. Rezultati analize autohtonih armenskih vina pokazali su da najveći udio ukupnih antocijana i najveću antioksidacijsku aktivnost sadržavalo vino Areni, dok je najveći broj tvari arome dokazan u vinu Seyrak Areni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija