Pregled bibliografske jedinice broj: 1108911
Utjecaj koncentriranja membranskim procesima na tvari boje i arome soka od aronije
Utjecaj koncentriranja membranskim procesima na tvari boje i arome soka od aronije, 2019., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1108911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj koncentriranja membranskim procesima na
tvari boje i arome soka od aronije
(Influence of concentration by membrane processes
on colour and aroma compounds of aronia juice)
Autori
Popović, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.01
Godina
2019
Stranica
162
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
aronija ; reverzna osmoza ; nanofiltracija ; koncentriranje ; tvari boje i tvari arome
(chokeberry ; reverse osmosis ; nanofiltration ; concentration ; colour and aroma compounds)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati mogućnost primjene membranske filtracije, reverzne osmoze i nanofiltracije, u svrhu koncentriranja soka od aronije (Aronia melanocarpa). Istraživanje je obuhvatilo ispitivanje utjecaja procesnih parametara (tlaka i temperature) na protok permeata, te tvari boje i arome dobivenih koncentrata soka od aronije. U procesima nanofiltracije bilo je moguće koncentrirati sok od aronije do većeg udjela topljive suhe tvari za razliku od procesa reverzne osmoze. S obzirom na veću poroznost membrane permeati dobiveni nanofiltracijom su sadržavali manju količinu tvari koje su prošle kroz membranu tijekom procesa koncentriranja. Dobiveni rezultati pokazuju kako se primjenom većeg procesnog tlaka povećao protok permeata i smanjilo vrijeme trajanja kod oba ispitivana procesa. U procesima s hlađenjem zabilježen je manji protok permeata. Procesni parametri su također imali značajan utjecaj na zadržavanje (retenciju) polifenolnih spojeva (antocijani, flavonoli i fenolne kiseline), antioksidacijsku aktivnost i zadržavanje tvari arome. Boljim, u smislu veće retencije, se pokazao proces reverzne osmoze. Primijena većeg tlaka uz hlađenje doprinosi većem zadržavanju tvari boje i arome.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek