Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1108911

Utjecaj koncentriranja membranskim procesima na tvari boje i arome soka od aronije


Popović, Kristina
Utjecaj koncentriranja membranskim procesima na tvari boje i arome soka od aronije, 2019., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1108911 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj koncentriranja membranskim procesima na tvari boje i arome soka od aronije
(Influence of concentration by membrane processes on colour and aroma compounds of aronia juice)

Autori
Popović, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.01

Godina
2019

Stranica
162

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
aronija ; reverzna osmoza ; nanofiltracija ; koncentriranje ; tvari boje i tvari arome
(chokeberry ; reverse osmosis ; nanofiltration ; concentration ; colour and aroma compounds)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati mogućnost primjene membranske filtracije, reverzne osmoze i nanofiltracije, u svrhu koncentriranja soka od aronije (Aronia melanocarpa). Istraživanje je obuhvatilo ispitivanje utjecaja procesnih parametara (tlaka i temperature) na protok permeata, te tvari boje i arome dobivenih koncentrata soka od aronije. U procesima nanofiltracije bilo je moguće koncentrirati sok od aronije do većeg udjela topljive suhe tvari za razliku od procesa reverzne osmoze. S obzirom na veću poroznost membrane permeati dobiveni nanofiltracijom su sadržavali manju količinu tvari koje su prošle kroz membranu tijekom procesa koncentriranja. Dobiveni rezultati pokazuju kako se primjenom većeg procesnog tlaka povećao protok permeata i smanjilo vrijeme trajanja kod oba ispitivana procesa. U procesima s hlađenjem zabilježen je manji protok permeata. Procesni parametri su također imali značajan utjecaj na zadržavanje (retenciju) polifenolnih spojeva (antocijani, flavonoli i fenolne kiseline), antioksidacijsku aktivnost i zadržavanje tvari arome. Boljim, u smislu veće retencije, se pokazao proces reverzne osmoze. Primijena većeg tlaka uz hlađenje doprinosi većem zadržavanju tvari boje i arome.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Avatar Url Kristina Popović (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Popović, Kristina
Utjecaj koncentriranja membranskim procesima na tvari boje i arome soka od aronije, 2019., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Popović, K. (2019) 'Utjecaj koncentriranja membranskim procesima na tvari boje i arome soka od aronije', doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Kristina}, year = {2019}, pages = {162}, keywords = {aronija, reverzna osmoza, nanofiltracija, koncentriranje, tvari boje i tvari arome}, title = {Utjecaj koncentriranja membranskim procesima na tvari boje i arome soka od aronije}, keyword = {aronija, reverzna osmoza, nanofiltracija, koncentriranje, tvari boje i tvari arome}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Popovi\'{c}, Kristina}, year = {2019}, pages = {162}, keywords = {chokeberry, reverse osmosis, nanofiltration, concentration, colour and aroma compounds}, title = {Influence of concentration by membrane processes on colour and aroma compounds of aronia juice}, keyword = {chokeberry, reverse osmosis, nanofiltration, concentration, colour and aroma compounds}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font