Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1108906

Fermentacijski procesi u prehrambenoj industriji


Vidakušić, Valentin
Fermentacijski procesi u prehrambenoj industriji, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1108906 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fermentacijski procesi u prehrambenoj industriji
(Fermentation Processes in the Food Industry)

Autori
Vidakušić, Valentin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.09

Godina
2019

Stranica
28

Mentor
Pichler, Anita

Ključne riječi
fermentacija ; procesi ; prehrambena industrija ; mikroorganizmi
(fermentation ; processes ; food industry ; microorganism)

Sažetak
Fermentacija se može definirati kao svi mikrobni procesi koji se odvijaju bez ili uz minimalno prisustvo kisika. Procesi fermentacije u prehrambenoj industriji se zasnivaju na pretvorbi supstrata (najčešće šećera) u neki proizvod uz pomoć određenog mikroorganizma. Fermentacija u prehrambenoj industriji je od iznimne važnosti. Primjerice, cijela mljekarska, alkoholna industrija te djelomično mesna industrija (suhomesnati proizvodi) ne bi postojale bez procesa fermentacije. U mliječnoj industriji se pomoću fermentacije dobivaju proizvodi bez kojih ne bismo mogli zamisliti život. Primjerice, jogurti, kisela i slatka vrhnja, maslaci, različiti mliječni namazi, sirevi i ostali mliječni proizvodi, osim samoga mlijeka jer mlijeko je u ovome slučaju supstrat. Mesna industrija se služi procesom fermentacije za dobivanje trajnih suhomesnatih proizvoda kao što su: trajne kobasice, kulen, šunka i pršut. Alkoholna industrija se u teoriji i zasniva na fermentaciji. Naime, alkoholna fermentacija se odvija uz pomoć kvasaca koji u anaerobnim uvjetima pretvaraju šećer u alkohol, odnosno etanol.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Vidakušić, Valentin
Fermentacijski procesi u prehrambenoj industriji, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vidakušić, V. (2019) 'Fermentacijski procesi u prehrambenoj industriji', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidaku\v{s}i\'{c}, Valentin}, year = {2019}, pages = {28}, keywords = {fermentacija, procesi, prehrambena industrija, mikroorganizmi}, title = {Fermentacijski procesi u prehrambenoj industriji}, keyword = {fermentacija, procesi, prehrambena industrija, mikroorganizmi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vidaku\v{s}i\'{c}, Valentin}, year = {2019}, pages = {28}, keywords = {fermentation, processes, food industry, microorganism}, title = {Fermentation Processes in the Food Industry}, keyword = {fermentation, processes, food industry, microorganism}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font