Pregled bibliografske jedinice broj: 1108906
Fermentacijski procesi u prehrambenoj industriji
Fermentacijski procesi u prehrambenoj industriji, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1108906 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fermentacijski procesi u prehrambenoj industriji
(Fermentation Processes in the Food Industry)
Autori
Vidakušić, Valentin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.09
Godina
2019
Stranica
28
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
fermentacija ; procesi ; prehrambena industrija ; mikroorganizmi
(fermentation ; processes ; food industry ; microorganism)
Sažetak
Fermentacija se može definirati kao svi mikrobni procesi koji se odvijaju bez ili uz minimalno prisustvo kisika. Procesi fermentacije u prehrambenoj industriji se zasnivaju na pretvorbi supstrata (najčešće šećera) u neki proizvod uz pomoć određenog mikroorganizma. Fermentacija u prehrambenoj industriji je od iznimne važnosti. Primjerice, cijela mljekarska, alkoholna industrija te djelomično mesna industrija (suhomesnati proizvodi) ne bi postojale bez procesa fermentacije. U mliječnoj industriji se pomoću fermentacije dobivaju proizvodi bez kojih ne bismo mogli zamisliti život. Primjerice, jogurti, kisela i slatka vrhnja, maslaci, različiti mliječni namazi, sirevi i ostali mliječni proizvodi, osim samoga mlijeka jer mlijeko je u ovome slučaju supstrat. Mesna industrija se služi procesom fermentacije za dobivanje trajnih suhomesnatih proizvoda kao što su: trajne kobasice, kulen, šunka i pršut. Alkoholna industrija se u teoriji i zasniva na fermentaciji. Naime, alkoholna fermentacija se odvija uz pomoć kvasaca koji u anaerobnim uvjetima pretvaraju šećer u alkohol, odnosno etanol.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija