Pregled bibliografske jedinice broj: 1108903
Proizvodnja aromatiziranih vina
Proizvodnja aromatiziranih vina, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1108903 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja aromatiziranih vina
(Production of Aromatized Wines)
Autori
Kraljik, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2020
Stranica
31
Mentor
Pichler, Anita
Ključne riječi
ekstrakt aromatskog bilja ; maceracija ; Artemisia absinthium ; starenje
(extract of aromatic plants ; maceration ; Artemisia absinthium ; aging)
Sažetak
Aromatizirana vina se proizvode od davnina te konzumiraju kao lijekovi u borbi protiv probavnih tegoba, reume i sl. Proizvode se od baznog crnog ili bijelog vina uz dodatak etanola, šećera, kiselina i ekstrakta aromatskog bilja, tj. mljevenih listova, cvjetova, kora, korijena i plodova ili začina dobivenog postupkom maceracije kako bi se dobila što veća iskoristivost arome aromatskog bilja te kako bi krajnja kvaliteta proizvoda bila što veća. Zbog široke primjene i pozitivnog djelovanja na ljudski organizam, kao posebna biljka u proizvodnji aromatiziranih vina, ističe se pelin (Artemisia absinthium). Smatraju se jednima od najposebnijih proizvoda vinske industrije, te kao rezultat mnogih opsežnih i specifičnih proizvodnih procesa, uključujući dugotrajnu fazu starenja, daju izvanrednu kvalitetu. Zbog intenziteta okusa najčešće se konzumiraju kao aperitivi te digestivi kako bi ubrzali probavu. Najčešći predstavnici ovih proizvoda su Vermouth, Bermet i Pelinkovac, a najviše se konzumiraju u europskim vinarskim državama kao što su Italija, Francuska i Španjolska.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija