Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1108457

Neškrobni polisaharidi – utjecaj na mikrobiotu debelog crijeva


Blatančić, Valentina
Neškrobni polisaharidi – utjecaj na mikrobiotu debelog crijeva, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1108457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Neškrobni polisaharidi – utjecaj na mikrobiotu debelog crijeva
(Non-starch polysaccharides and their impact on large intestine microbiota)

Autori
Blatančić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2020

Stranica
26

Mentor
Duvnjak, Marija

Ključne riječi
neškrobni polisaharidi ; mikrobiota debelog crijeva ; monogastrične životinje
(non-starch polysaccharides ; gut microbiota ; monogastric animals)

Sažetak
U neškrobne polisaharide ubrajamo topive i netopive polisaharide, lignin te rezistentni škrob. Vrsta i sastav vlakana utječu na gastrointestinalni trakt i proces probave, kao i na fizikalno-kemijske karakteristike digesta, a služe kao supstrat za mikrobnu fermentaciju u debelom crijevu monogastričnih životinja. Poznato je da postoji direktna povezanost crijevne mikroflore sa zdravstvenim stanjem životinje, a zdravlje životinje uvjetuje njezinu produktivnost i kvalitetu proizvoda koji je sam cilj uzgoja određene životinje. Anaerobni mikroorganizmi koji obitavaju u probavilu domaćih životinja imaju veliki utjecaj na iskorištavanje hrane, imunološni sustav te imaju važnu ulogu u borbi s patogenima i održavanju imunološkog odgovora. Na količinu i sastav mikroogranizama koji prirodno nastanjuju probavilo najveći utjecaj ima hranidba, stoga su neškrobni polisaharidi uvelike povezani s mikrobiotom te posljedično sa zdravljem i proizvodnošću. Dobro zdravlje uvjet je za učinkovito iskorištavanje hrane od strane životinje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Duvnjak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Blatančić, Valentina
Neškrobni polisaharidi – utjecaj na mikrobiotu debelog crijeva, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Blatančić, V. (2020) 'Neškrobni polisaharidi – utjecaj na mikrobiotu debelog crijeva', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Blatan\v{c}i\'{c}, Valentina}, year = {2020}, pages = {26}, keywords = {ne\v{s}krobni polisaharidi, mikrobiota debelog crijeva, monogastri\v{c}ne \v{z}ivotinje}, title = {Ne\v{s}krobni polisaharidi – utjecaj na mikrobiotu debelog crijeva}, keyword = {ne\v{s}krobni polisaharidi, mikrobiota debelog crijeva, monogastri\v{c}ne \v{z}ivotinje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Blatan\v{c}i\'{c}, Valentina}, year = {2020}, pages = {26}, keywords = {non-starch polysaccharides, gut microbiota, monogastric animals}, title = {Non-starch polysaccharides and their impact on large intestine microbiota}, keyword = {non-starch polysaccharides, gut microbiota, monogastric animals}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font