Pregled bibliografske jedinice broj: 1108457
Neškrobni polisaharidi – utjecaj na mikrobiotu debelog crijeva
Neškrobni polisaharidi – utjecaj na mikrobiotu debelog crijeva, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1108457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Neškrobni polisaharidi – utjecaj na mikrobiotu
debelog crijeva
(Non-starch polysaccharides and their impact on
large intestine microbiota)
Autori
Blatančić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2020
Stranica
26
Mentor
Duvnjak, Marija
Ključne riječi
neškrobni polisaharidi ; mikrobiota debelog crijeva ; monogastrične životinje
(non-starch polysaccharides ; gut microbiota ; monogastric animals)
Sažetak
U neškrobne polisaharide ubrajamo topive i netopive polisaharide, lignin te rezistentni škrob. Vrsta i sastav vlakana utječu na gastrointestinalni trakt i proces probave, kao i na fizikalno-kemijske karakteristike digesta, a služe kao supstrat za mikrobnu fermentaciju u debelom crijevu monogastričnih životinja. Poznato je da postoji direktna povezanost crijevne mikroflore sa zdravstvenim stanjem životinje, a zdravlje životinje uvjetuje njezinu produktivnost i kvalitetu proizvoda koji je sam cilj uzgoja određene životinje. Anaerobni mikroorganizmi koji obitavaju u probavilu domaćih životinja imaju veliki utjecaj na iskorištavanje hrane, imunološni sustav te imaju važnu ulogu u borbi s patogenima i održavanju imunološkog odgovora. Na količinu i sastav mikroogranizama koji prirodno nastanjuju probavilo najveći utjecaj ima hranidba, stoga su neškrobni polisaharidi uvelike povezani s mikrobiotom te posljedično sa zdravljem i proizvodnošću. Dobro zdravlje uvjet je za učinkovito iskorištavanje hrane od strane životinje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)