Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1107842

Određivanje probiotičkog potencijala odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline


Novak, Marina
Određivanje probiotičkog potencijala odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1107842 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje probiotičkog potencijala odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline
(Determination of probiotic potential of selected lactic acid bacteria strains)

Autori
Novak, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.09

Godina
2019

Stranica
31

Mentor
Frece, Jadranka

Neposredni voditelj
Kostelac, Deni

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline ; laktobacili ; probiotici ; probiotici, selekcijski kriteriji
(lactic acid bacteria ; lactobacilli ; probiotics ; selection criteria)

Sažetak
Probiotici su živi mikroorganizmi čijom se uporabom u prehrani, u odgovarajućim količinama, javljaju pozitivni učinci kod korisnika. Potrebno je prilikom karakterizacije bakterija mliječne kiseline (BMK) kao probiotika ispitati niz selekcijskih kriterija koje moraju zadovoljiti kako bi bili djelotvorni. Kriteriji obuhvaćaju održivost bakterija u gastrointestinalnom sustavu te njihovu sigurnost i djelotvornost u organizmu. Cilj ovog rada bila je izolacija i karakterizacija dvaju sojeva BMK kao probiotika, te je u tu svrhu ispitano nekoliko selekcijskih kriterija. Izmjeren je stupanj preživljenja u simuliranom soku želuca i tankog crijeva, sposobnost formiranja biofilma, sposobnost autoagregacije, te hemolitička aktivnost. Izmjeren je i antioksidativni kapacitet preko sposobnosti uklanjanja DPPH slobodnih radikala i određivanjem ukupne unutarstanične koncentracije glutationa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Deni Kostelac (mentor)

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Novak, Marina
Određivanje probiotičkog potencijala odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Novak, M. (2019) 'Određivanje probiotičkog potencijala odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novak, Marina}, year = {2019}, pages = {31}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, laktobacili, probiotici, probiotici, selekcijski kriteriji}, title = {Odre\djivanje probioti\v{c}kog potencijala odabranih sojeva bakterija mlije\v{c}ne kiseline}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, laktobacili, probiotici, probiotici, selekcijski kriteriji}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novak, Marina}, year = {2019}, pages = {31}, keywords = {lactic acid bacteria, lactobacilli, probiotics, selection criteria}, title = {Determination of probiotic potential of selected lactic acid bacteria strains}, keyword = {lactic acid bacteria, lactobacilli, probiotics, selection criteria}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font