Pregled bibliografske jedinice broj: 1107842
Određivanje probiotičkog potencijala odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline
Određivanje probiotičkog potencijala odabranih sojeva bakterija mliječne kiseline, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1107842 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje probiotičkog potencijala odabranih
sojeva bakterija mliječne kiseline
(Determination of probiotic potential of selected
lactic acid bacteria strains)
Autori
Novak, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2019
Stranica
31
Mentor
Frece, Jadranka
Neposredni voditelj
Kostelac, Deni
Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline ; laktobacili ; probiotici ; probiotici, selekcijski kriteriji
(lactic acid bacteria ; lactobacilli ; probiotics ; selection criteria)
Sažetak
Probiotici su živi mikroorganizmi čijom se uporabom u prehrani, u odgovarajućim količinama, javljaju pozitivni učinci kod korisnika. Potrebno je prilikom karakterizacije bakterija mliječne kiseline (BMK) kao probiotika ispitati niz selekcijskih kriterija koje moraju zadovoljiti kako bi bili djelotvorni. Kriteriji obuhvaćaju održivost bakterija u gastrointestinalnom sustavu te njihovu sigurnost i djelotvornost u organizmu. Cilj ovog rada bila je izolacija i karakterizacija dvaju sojeva BMK kao probiotika, te je u tu svrhu ispitano nekoliko selekcijskih kriterija. Izmjeren je stupanj preživljenja u simuliranom soku želuca i tankog crijeva, sposobnost formiranja biofilma, sposobnost autoagregacije, te hemolitička aktivnost. Izmjeren je i antioksidativni kapacitet preko sposobnosti uklanjanja DPPH slobodnih radikala i određivanjem ukupne unutarstanične koncentracije glutationa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb