Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1107666

Utjecaj tipa dodatka na probavljivost škroba različitih hibrida visokovlažnog zrna kukuruza


Duvnjak, Marija; Kljak, Kristina; Janječić, Zlatko; Kiš, Goran; Grbeša, Darko
Utjecaj tipa dodatka na probavljivost škroba različitih hibrida visokovlažnog zrna kukuruza // Zbornik radova sa 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 23-24 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1107666 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tipa dodatka na probavljivost škroba različitih hibrida visokovlažnog zrna kukuruza
(Influence of additives on starch digestibility during production of high moisture grain silage from various corn hybrids)

Autori
Duvnjak, Marija ; Kljak, Kristina ; Janječić, Zlatko ; Kiš, Goran ; Grbeša, Darko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova sa 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 23-24

Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
silaža ; vrijeme skladištenja ; dodatci ; hibridi ; probavljivost škroba
(silage ; ensiling time ; additives ; hybrids ; starch digestibility)

Sažetak
Lactic acid bacteria (LAB) additives, enzymes and acid additives are added in order to optimize LA content. Enzymatic and acid activity in silage material has an influence on starch protein matrix that defines starch availability. The purpose of the study was to investigate the effect of hybrid and silage additives (LAB and lactic acid) on high moisture corn in vitro starch digestibility (IVSD) after one year of ensilage. Three hybrids of different endosperm texture were grown in 5 replicates in split-plot experimental fields. Silages were ensiled at 68-72 % DM in laboratory silo with one part ensiled with Bio-Sil LAB inoculant (Lactobacillus plantarum ; 300000 CFU/g fresh material), the second was untreated while the third was treated with LA (15 g/kg DM). Samples were taken in green material and after one year of ensiling after which silage IVSD was evaluated. In ensiled material all IVSD parameters showed improvement ; Lag phase was shorter (from 7.37 to 5.43 hours ; P<0.001), rapidly degradation fraction was higher (from 0.28 to 0.54 ; P<0.001) as well as the rate of starch degradation (from 0.051 h-1 to 0.098 h- 1 ; P<0.001) and effective degradability (from 0.53 to 0.78 ; P<0.001). The softer hybrid showed somewhat better IVSD parameters however without significance for degradation rate and lag phase. Inoculant application had a positive effect on IVSD, and LA application showed no effect. In conclusion, hybrid and type of additive used are important however time of ensiling shows a paramount effect on starch digestibility in silages.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Kiš (autor)

Avatar Url Zlatko Janječić (autor)

Avatar Url Darko Grbeša (autor)

Avatar Url Marija Duvnjak (autor)

Avatar Url Kristina Kljak (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Duvnjak, Marija; Kljak, Kristina; Janječić, Zlatko; Kiš, Goran; Grbeša, Darko
Utjecaj tipa dodatka na probavljivost škroba različitih hibrida visokovlažnog zrna kukuruza // Zbornik radova sa 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 23-24 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Duvnjak, M., Kljak, K., Janječić, Z., Kiš, G. & Grbeša, D. (2020) Utjecaj tipa dodatka na probavljivost škroba različitih hibrida visokovlažnog zrna kukuruza. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Zbornik radova sa 55. hrvatskog i 15. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Duvnjak, Marija and Kljak, Kristina and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Ki\v{s}, Goran and Grbe\v{s}a, Darko}, year = {2020}, pages = {23-24}, keywords = {sila\v{z}a, vrijeme skladi\v{s}tenja, dodatci, hibridi, probavljivost \v{s}kroba}, title = {Utjecaj tipa dodatka na probavljivost \v{s}kroba razli\v{c}itih hibrida visokovla\v{z}nog zrna kukuruza}, keyword = {sila\v{z}a, vrijeme skladi\v{s}tenja, dodatci, hibridi, probavljivost \v{s}kroba}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Duvnjak, Marija and Kljak, Kristina and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Ki\v{s}, Goran and Grbe\v{s}a, Darko}, year = {2020}, pages = {23-24}, keywords = {silage, ensiling time, additives, hybrids, starch digestibility}, title = {Influence of additives on starch digestibility during production of high moisture grain silage from various corn hybrids}, keyword = {silage, ensiling time, additives, hybrids, starch digestibility}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font