Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1107583

Proizvodnja etanola s pomoću kvasaca iz roda Spathaspora na hidrolizatima dobivenim kiselinskom predobradom izluženih rezanaca šećerne repe


Lucija Perković
Proizvodnja etanola s pomoću kvasaca iz roda Spathaspora na hidrolizatima dobivenim kiselinskom predobradom izluženih rezanaca šećerne repe, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1107583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja etanola s pomoću kvasaca iz roda Spathaspora na hidrolizatima dobivenim kiselinskom predobradom izluženih rezanaca šećerne repe
(Ethanol production by yeasts from genus Spathaspora on hydrolisates obtained by acid pretreatment of leached sugar beet chips)

Autori
Lucija Perković

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.12

Godina
2020

Stranica
61

Mentor
Novak, Mario

Neposredni voditelj
Marđetko, Nenad

Ključne riječi
izluženi rezanci šećerne repe, ne-Saccharomyces kvasci, etanol, šećerni alkoholi
(leached sugar beet chips, Non-Saccharomyces yeasts, ethanol, sugar alcohols)

Sažetak
Kvasci iz roda Spathaspora, uz heksoze (glukozu, galaktozu, manozu) mogu rasti i na pentozama, te se iz tog razloga sve više istražuju u bioprocesima proizvodnje bioetanola i vrijednih biokemikalija kao što su šećerni alkoholi na lignoceluloznim sirovinama. U ovom radu provedena je kislelinska predobrada izluženih rezanaca šećerne repe u rasponu temperatura od 160 °C do 200 °C i vremenima zadržavanja od 1 do 10 minuta. Maksimalni udio ukupnih uhgljikohidrata u hidrolizatu nakon predobrade određen je pri temperaturi od 200 °C i vremenu zadržavanja od 1 minute. Dobiveni hidrolizati s visokim udjelom ukupnih ugljikohidrata (160 °C/5 min, 180 °C/5 min i 200 °C/1 min) korišteni su za bioproces proizvodnje etanola i šećernih alkohola s pomoću kvasaca Spathaspora arborariae CBS 11463 i Spathaspora passalidarum CBS 10155 u mikroaerofilnim uvjetima. Navedeni kvasci u ispitivanim uvjetima proizvode etanol i šećerne alkohole u hidrolizatima dobivenim nakon predtretmana pri 160 °C/5 min i 180 °C/5 min. Tijekom uzgoja na hidrolizatu dobivenim pri 200 °C/1 min, nije zamijećen rast niti jednog kvasca.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
EK-KF-KK.01.1.1.01.0002 - Bioprospecting Jadranskog mora (Jerković, Igor; Dragović-Uzelac, Verica; Šantek, Božidar; Čož-Rakovac, Rozelinda; Kraljević Pavelić, Sandra; Jokić, Stela, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mario Novak (mentor)

Avatar Url Lucija Perković (autor)

Avatar Url Nenad Marđetko (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lucija Perković
Proizvodnja etanola s pomoću kvasaca iz roda Spathaspora na hidrolizatima dobivenim kiselinskom predobradom izluženih rezanaca šećerne repe, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
Lucija Perković (2020) 'Proizvodnja etanola s pomoću kvasaca iz roda Spathaspora na hidrolizatima dobivenim kiselinskom predobradom izluženih rezanaca šećerne repe', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {61}, keywords = {izlu\v{z}eni rezanci \v{s}e\'{c}erne repe, ne-Saccharomyces kvasci, etanol, \v{s}e\'{c}erni alkoholi}, title = {Proizvodnja etanola s pomo\'{c}u kvasaca iz roda Spathaspora na hidrolizatima dobivenim kiselinskom predobradom izlu\v{z}enih rezanaca \v{s}e\'{c}erne repe}, keyword = {izlu\v{z}eni rezanci \v{s}e\'{c}erne repe, ne-Saccharomyces kvasci, etanol, \v{s}e\'{c}erni alkoholi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {61}, keywords = {leached sugar beet chips, Non-Saccharomyces yeasts, ethanol, sugar alcohols}, title = {Ethanol production by yeasts from genus Spathaspora on hydrolisates obtained by acid pretreatment of leached sugar beet chips}, keyword = {leached sugar beet chips, Non-Saccharomyces yeasts, ethanol, sugar alcohols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font