Pregled bibliografske jedinice broj: 1107583
Proizvodnja etanola s pomoću kvasaca iz roda Spathaspora na hidrolizatima dobivenim kiselinskom predobradom izluženih rezanaca šećerne repe
Proizvodnja etanola s pomoću kvasaca iz roda Spathaspora na hidrolizatima dobivenim kiselinskom predobradom izluženih rezanaca šećerne repe, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1107583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja etanola s pomoću kvasaca iz roda Spathaspora na hidrolizatima dobivenim kiselinskom predobradom izluženih rezanaca šećerne repe
(Ethanol production by yeasts from genus Spathaspora on hydrolisates obtained by acid pretreatment of leached sugar beet chips)
Autori
Lucija Perković
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.12
Godina
2020
Stranica
61
Mentor
Novak, Mario
Neposredni voditelj
Marđetko, Nenad
Ključne riječi
izluženi rezanci šećerne repe, ne-Saccharomyces kvasci, etanol, šećerni alkoholi
(leached sugar beet chips, Non-Saccharomyces yeasts, ethanol, sugar alcohols)
Sažetak
Kvasci iz roda Spathaspora, uz heksoze (glukozu, galaktozu, manozu) mogu rasti i na pentozama, te se iz tog razloga sve više istražuju u bioprocesima proizvodnje bioetanola i vrijednih biokemikalija kao što su šećerni alkoholi na lignoceluloznim sirovinama. U ovom radu provedena je kislelinska predobrada izluženih rezanaca šećerne repe u rasponu temperatura od 160 °C do 200 °C i vremenima zadržavanja od 1 do 10 minuta. Maksimalni udio ukupnih uhgljikohidrata u hidrolizatu nakon predobrade određen je pri temperaturi od 200 °C i vremenu zadržavanja od 1 minute. Dobiveni hidrolizati s visokim udjelom ukupnih ugljikohidrata (160 °C/5 min, 180 °C/5 min i 200 °C/1 min) korišteni su za bioproces proizvodnje etanola i šećernih alkohola s pomoću kvasaca Spathaspora arborariae CBS 11463 i Spathaspora passalidarum CBS 10155 u mikroaerofilnim uvjetima. Navedeni kvasci u ispitivanim uvjetima proizvode etanol i šećerne alkohole u hidrolizatima dobivenim nakon predtretmana pri 160 °C/5 min i 180 °C/5 min. Tijekom uzgoja na hidrolizatu dobivenim pri 200 °C/1 min, nije zamijećen rast niti jednog kvasca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
EK-KF-KK.01.1.1.01.0002 - Bioprospecting Jadranskog mora (Jerković, Igor; Dragović-Uzelac, Verica; Šantek, Božidar; Čož-Rakovac, Rozelinda; Kraljević Pavelić, Sandra; Jokić, Stela, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb