Pregled bibliografske jedinice broj: 1107395
Aditivi u proizvodnji mesnih proizvoda
Aditivi u proizvodnji mesnih proizvoda, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1107395 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aditivi u proizvodnji mesnih proizvoda
(Additives in production of meat products)
Autori
Vukošić, Karlo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.01
Godina
2021
Stranica
29
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
prerada mesa ; aditivi ; mesni proizvodi ; tehnološki proces proizvodnje
(meat processing ; additives ; meat products ; technological process of production)
Sažetak
U proizvodnji mesnih proizvoda uobičajeno se koriste dodatna sredstva ili aditivi koji se dodaju proizvodima radi poboljšanja održivosti i biološke vrijednosti, boljeg izgleda, okusa i mirisa, te radi unapređenje tehnološkog procesa proizvodnje. S obzirom na vrstu proizvoda i djelovanje aditiva koriste se različita sredstva, među kojima su najčešće soli za salamurenje, šećeri, fosfati, antioksidansi, zgušnjivači, bojila, mononatrijev glutamat, askorbinska kiselina i njezine soli, limunska i mliječna kiselina, itd. Ipak, uz djelovanje aditiva vežu se i mogući nepoželjni, pa čak i štetni učinci, te njihova primjena mora biti nadzirana i u dopuštenim količinama. U ovome radu je prikazan pregled najčešće korištenih aditiva u proizvodnji mesnih proizvoda, opisana je svrha i način njihova djelovanja i pravilne upotrebe, kao i mogućih neželjenih učinaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija