Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1107395

Aditivi u proizvodnji mesnih proizvoda


Vukošić, Karlo
Aditivi u proizvodnji mesnih proizvoda, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1107395 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aditivi u proizvodnji mesnih proizvoda
(Additives in production of meat products)

Autori
Vukošić, Karlo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.01

Godina
2021

Stranica
29

Mentor
Karolyi, Danijel

Ključne riječi
prerada mesa ; aditivi ; mesni proizvodi ; tehnološki proces proizvodnje
(meat processing ; additives ; meat products ; technological process of production)

Sažetak
U proizvodnji mesnih proizvoda uobičajeno se koriste dodatna sredstva ili aditivi koji se dodaju proizvodima radi poboljšanja održivosti i biološke vrijednosti, boljeg izgleda, okusa i mirisa, te radi unapređenje tehnološkog procesa proizvodnje. S obzirom na vrstu proizvoda i djelovanje aditiva koriste se različita sredstva, među kojima su najčešće soli za salamurenje, šećeri, fosfati, antioksidansi, zgušnjivači, bojila, mononatrijev glutamat, askorbinska kiselina i njezine soli, limunska i mliječna kiselina, itd. Ipak, uz djelovanje aditiva vežu se i mogući nepoželjni, pa čak i štetni učinci, te njihova primjena mora biti nadzirana i u dopuštenim količinama. U ovome radu je prikazan pregled najčešće korištenih aditiva u proizvodnji mesnih proizvoda, opisana je svrha i način njihova djelovanja i pravilne upotrebe, kao i mogućih neželjenih učinaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vukošić, Karlo
Aditivi u proizvodnji mesnih proizvoda, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Vukošić, K. (2021) 'Aditivi u proizvodnji mesnih proizvoda', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuko\v{s}i\'{c}, Karlo}, year = {2021}, pages = {29}, keywords = {prerada mesa, aditivi, mesni proizvodi, tehnolo\v{s}ki proces proizvodnje}, title = {Aditivi u proizvodnji mesnih proizvoda}, keyword = {prerada mesa, aditivi, mesni proizvodi, tehnolo\v{s}ki proces proizvodnje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuko\v{s}i\'{c}, Karlo}, year = {2021}, pages = {29}, keywords = {meat processing, additives, meat products, technological process of production}, title = {Additives in production of meat products}, keyword = {meat processing, additives, meat products, technological process of production}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font