Pregled bibliografske jedinice broj: 1107391
Promena morfoloških i biohemijskih osobina belog luka (Allium sativum L.) tokom čuvanja
Promena morfoloških i biohemijskih osobina belog luka (Allium sativum L.) tokom čuvanja, 1999., magistarski rad, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad
CROSBI ID: 1107391 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promena morfoloških i biohemijskih osobina belog
luka (Allium sativum L.) tokom čuvanja
(Changes Occurring in Morphological and
Biochemical Characteristics of Garlic (Allium
sativum L.) During Storage)
Autori
Tomčić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Poljoprivredni fakultet
Mjesto
Novi Sad
Datum
07.05
Godina
1999
Stranica
68
Mentor
Lazić, Branka
Ključne riječi
beli luk, čuvanje, morfološke osobine, biohemijske osobine
(garlic, storage, morphological characteristics, biochemical characteristics)
Sažetak
Proizvodnju belog luka ( Allium sativum L. ) u Jugoslaviji karakteriše tradicionalna proizvodnja uz korišćenje lokalnih ekotipova i potrošnja u toku cele godine ( mladi luk i lukovica ). U cilju sagledavanja promena u toku čuvanja belog luka postavljena je metodika rada. Izvršena su ispitivanja morfoloških i biohemijskih svojstava pet ekotipova belog luka sa područja Vojvodine ( četiri jesenja i jedan proletnj i ) i jednog proletnjeg ekotipa sa područja Kosova. U tehnološkoj zrelosti lukovica od morfoloških osobina ispitana je masa lukovice, masa jestivog dela lukovice, masa čena, broj čenova, broj i boja ovojnih listova lukovice i indeks lukovice. Od biohemijskih osobina određen je sadržaj: suve materije, ukupnih solubilnih proteina, ukupnih redukujućih šećera i sadržaj askorbinske kiseline. U toku čuvanja ispitivane su promene morfoloških ( gubitak mase lukovica, prorastanje lukovica i truljenje lukovica ) i biohemijskih ( sadržaj suve materije, ukupnih soiubiinih proteina, ukupnih redukujućih šećera i sadržaj askorbinske kiseline ( vitamin C ) ) osobina lukovica belog luka. Rezultati analize morfoloških osobina su ukazali na razlike između jesenjih i proletnjih ekotipova belog luka. Jesenji ekotipovi su imali veću masu lukovice (43.3 % ), masu jestivog dela lukovice ( 45.5 % ), krupnije čenove ( 77.2 % ), a manji broj suvih ovojnih listova lukovi ce ( 14.8 % ) u odnosu na proletnje ekotipove. Broj čenova i u lukovici se nije značajnije razlikovao kod jesenjih ( 10 ) i proletnjih ekotipova belog luka ( 12). Biohemijska analiza u tehnološkoj zrelosti lukovica je ukazala na nešto veći sadržaj suve materije kod proletnjih ekotipova ( 38.2 % ) u odnosu na jesenje ( 37.7 % % ), kao i na neznatno veći sadržaj ukupnih solubilnih proteina ( 2.8 ) i ukupnih redukujućih šećera ( 1.6 % ) kod proletnjih ekotipova u odnosu na jesenje ekotipove belog luka. Određen sadržaj askorbinske kiseline je bio veći kod jesenj ih ekotipova ( 19.6 % ) nego kod proletnjih ekotipova belog luka. U toku čuvanja gubitak mase lukovica, broj proraslih i broj trulih lukovica je pokazao jasne razlike između jesenjih i proletnjih ekotipova belog luka. Na kraju čuvanja belog luka gubitak mase lukovica je za 15.4 % veći kod jesenjih ekotipova, a tako i broj proraslih ( 54.5 % ) i broj trulih lukovica ( 3.8 % ). Prorastanje i truljenje lukovica je kod jesenjih ekotipova zabeleženo već nakon septembra meseca, a kod proletnjih prorastanje je evidentirano nakon januara, a truljenje nakon oktobra meseca. Biohemijske promene u toku čuvanja su ukazivale na procese disanja i prorastanja lukovica. Sadržaj suve materije je značajno povećan nakon 90 dana čuvanja, a potom sa rastom klice se smanjio na početnu vrednost određenu na početku skladištenja. Sadržaj ukupnih solubiinih proteina se znatno povećao između 90 - tog i 180- tog dana čuvanja.Kod ukupnih redukujućih šećera je značajno povećan sadržaj evidentiran nakon 90 dana, anakon 180 dana je značajno smanjen u odnosu na početnu vrednost na početku čuvanja. Dinamika sadržaja askorbinske kiseline ( vitamin C ) je imala trend povećanja u toku čuvanja.
Izvorni jezik
Ostalo
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)