Pregled bibliografske jedinice broj: 1107307
Utjecaj različitih metoda ispitivanja na klijavost sjemena povrtnih kultura
Utjecaj različitih metoda ispitivanja na klijavost sjemena povrtnih kultura // Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Matotan, Zdravko (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2019. str. 83-84 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1107307 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih metoda ispitivanja na klijavost sjemena povrtnih kultura
(Influence of different methods of testing on vegetable seed germniation)
Autori
Stuburić Iva ; Horvat Dijana ; Ljubić Leo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
/ Matotan, Zdravko - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2019, 83-84
Skup
12. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
Mjesto i datum
Umag, Hrvatska, 06.11.2019. - 08.11.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
klijavost sjemena, metode ispitivanja, povrtne kulture
(seed germination, testing methods, vegetable crops)
Sažetak
Klijavost sjemena najvažniji je pokazatelj kvalitete sjemena. Ispitivanje klijavosti provodi se prema Pravilniku o metodama uzorkovanja i ispitivanja kvalitete sjemena (NN 99/08) u kojem je za svaku povrtnu kulturu predviđeno nekoliko metoda ispitivanja. Cilj provedenih istraživanja bio je utvrditi postoje li razlike u klijavosti sjemena povrtnih kultura obzirom na korištenu metodu ispitivanja. Ispitivanje je provedeno u Laboratoriju za kontrolu kakvoće poljoprivrednog reprodukcijskog materijala Visokog gospodarskoga učilišta u Križevcima. Ispitivanje je provedeno na sjemenu rajčice, šparoge, patlidžana, krastavaca, rotkve, tikve i grašaka. Za sve navedene povrtne kulture pravilnikom su propisane sljedeće metode: NF (na filtar papiru), IF (između filtar papira) i P (u pijesku), te kod rajčice i patlidžana korištenje predtretmana vlaženja podloge s 0, 2%-tnom otopinom KNO3. Utvrđen je značajan utjecaj metode ispitivanja na klijavost sjemena. Najveće razlike u klijavosti sjemena postignute su kod tikve, graška i šparoge, a najmanje kod rajčice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci