Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1107097

Varijabilnost pšenične trave (Triticum) s obzirom na bioraspoloživost cinka - usporedba in vitro metoda


Kurilj, Matej
Varijabilnost pšenične trave (Triticum) s obzirom na bioraspoloživost cinka - usporedba in vitro metoda, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1107097 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Varijabilnost pšenične trave (Triticum) s obzirom na bioraspoloživost cinka - usporedba in vitro metoda
(Variability of wheatgrass (Triticum) in zinc bioavailability - comparison of in vitro methods)

Autori
Kurilj, Matej

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
16.04

Godina
2019

Stranica
33

Mentor
Rebekić, Andrijana

Ključne riječi
pšenična trava ; cink ; in vitro bioraspolotivost ; probavljivost ; funkcionalna hrana
(wheatgrass juice ; zinc ; in vitro bioavailability ; digestibility ; functional food)

Sažetak
Sok pšenične trave pravi se od mladih biljka pšenice (Triticum aestivum L.), a moţe se koristi u prehrani ljudi i ţivotinja. Njegova upotreba u medicinske svrhe sve je češća. Cilj rada bio je ispitati varijabilnost soka pšenične trave ( sorte: Pipi, Divana, Katarina, Felix, Sw Maxi i Eurofit ) s obzirom na bioraspoloţivost cinka. Osim toga, u radu su usporeĎene dvije metode za simulaciju probave in vitro (Kiers, 2001. i Minekus i sur. 2014.). Bioraspoloţive koncentracije cinka u soku pšenične trave utvrĎene su pomoću induktivno spregnute plazme - optičko emisijske spektrometrije (ICP-OES). Ispitivane sorte značajno se razlikuju po bioraspoloţivim koncentracijama cinka u soku pšenične trave.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Andrijana Rebekić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kurilj, Matej
Varijabilnost pšenične trave (Triticum) s obzirom na bioraspoloživost cinka - usporedba in vitro metoda, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Kurilj, M. (2019) 'Varijabilnost pšenične trave (Triticum) s obzirom na bioraspoloživost cinka - usporedba in vitro metoda', diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kurilj, Matej}, year = {2019}, pages = {33}, keywords = {p\v{s}eni\v{c}na trava, cink, in vitro bioraspolotivost, probavljivost, funkcionalna hrana}, title = {Varijabilnost p\v{s}eni\v{c}ne trave (Triticum) s obzirom na bioraspolo\v{z}ivost cinka - usporedba in vitro metoda}, keyword = {p\v{s}eni\v{c}na trava, cink, in vitro bioraspolotivost, probavljivost, funkcionalna hrana}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kurilj, Matej}, year = {2019}, pages = {33}, keywords = {wheatgrass juice, zinc, in vitro bioavailability, digestibility, functional food}, title = {Variability of wheatgrass (Triticum) in zinc bioavailability - comparison of in vitro methods}, keyword = {wheatgrass juice, zinc, in vitro bioavailability, digestibility, functional food}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font