Pregled bibliografske jedinice broj: 1106909
Antimikrobni učinak hrvatskih medova na E.coli, S. aureus i MRSA
Antimikrobni učinak hrvatskih medova na E.coli, S. aureus i MRSA, 2020., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 1106909 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antimikrobni učinak hrvatskih medova na E.coli, S. aureus i MRSA
(ANTIMICROBIAL EFFECT OF CROATIAN HONEY AGAINST E.coli, S.aureus and MRSA)
Autori
Škara, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
02.07
Godina
2020
Stranica
64
Mentor
Lušić, Dražen
Neposredni voditelj
Vukić Lušić, Darija
Ključne riječi
antibakterijsko djelovanje, medun, ESKAPE patogeni
(antimicrobial activity, honeydew hpney, ESKAPE pathogens)
Sažetak
Povećana rezistentnost patogenih bakterijskih sojeva na široko primjenjivane antibiotike predstavlja globalni problem s kojim se sureće moderna medicina prvenstveno u suzbijanju i liječenju hospitalnih infekcija. Potraga za alternativnim rješenjima svrstala je odreĎene vrste meda sa izrazitim antibakterijskim djelovanjem u skupinu tvari s potencijalnim antibiotskim učincima. U ovom istraţivanju ispitivano je antibakterijsko djelovanje ukupno 52 uzorka meda svrstanih u 5 monoflornih grupa prema potvrĎenom botaničkom podrijetlu: lipa (Tilia sp)., kadulja (Salvia officinalis L.), bagrem (Robinia pseudoacacia L), kesten (Castanea sativa Mill.) i medun te po jednog uzorka meda manuke, tzv. „umjetnog― meda te antibiotika, uz pomoć makro- i mikro-diluciijske metode. Uzorci su podrijetlom s različitih lokacija pčelinjaka širom Republike Hrvatske (Hrvatsko primorje s otocima Krk, Cres, Lošinj i Pag, Istra, Gorski kotar, Ogulinsko-plaščanska udolina, Lika, područje zagrebačkog prstena, Pokuplje, Banovina, MeĎimurje, Zapadna Slavonija, Baranja). Ispitivanje bakteriostatskog (MIK) i baktericidnog (MBK) učinka provedeno je na 6 sojeva gram pozitivnih bakterija (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Acinetobacter baumannii, Enterobacter cloacae, ESBL Escherichia coli) i 3 soja gram negativnih bakterija (Staphylococcus aureus, meticilin-rezistentan Staphylococcus aureus (MRSA), Enterococcus faecium). Visoku razinu antibakterijskog djelovanja djelovanja na sve ispitivane bakterije ostvario je uzorak meduna (M8) od kojih se posebice ističe bakteriostatski učinak na rezistentan soj MRSA u koncentraciji od 0, 05 mg/kg (3, 1% v/v), dok za isti učinak potrebna koncentracija antibiotika je 4 puta veća i iznosi 0, 2 mg/kg (12, 5% v/v). Pojedini medovi od bagrema, lipe, kadulje, te uzorci tzv. „umjetnog― i meda manuke pripadaju skupini sa niskom razinom antibakterijskog djelovanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka