Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1106704

Karakterizacija probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum O1 za biološko konzerviranje proizvoda akvakulture


Čanak, Iva
Karakterizacija probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum O1 za biološko konzerviranje proizvoda akvakulture, 2020., doktorska disertacija, Zagreb


CROSBI ID: 1106704 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum O1 za biološko konzerviranje proizvoda akvakulture
(Characterization of probiotic bacterium Lactobacillus plantarum o1 for biological conservation of aquaculture products)

Autori
Čanak, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Mjesto
Zagreb

Datum
04.12

Godina
2020

Stranica
107

Mentor
Frece, Jadranka

Ključne riječi
akvakultura ; Lactobacillus plantarum ; mikrobiota ; probiotici
(aquaculture ; Lactobacillus plantarum, microbiota ; probiotics)

Sažetak
Cilj ovog rada, uz polazno ljetno i zimsko utvrđivanje prisutnosti mikroorganizama odgovornih za zdravstvenu ispravnost ribe i školjkaša, bio je iz izolata autohtone mikroflore probavnog sustava te sluzi kože i škrga ribe i školjkaša, izolirati, identificirati i karakterizirati prisutne bakterije mliječne kiseline (BMK) te odabrati onu s najvećim konzervirajućim potencijalom. Izolat autohtone mikroflore pripremljen je od komercijalno najzastupljenijih vrsta u hrvatskoj marikulturi-lubina (Dicentrarchus labrax), orade (Sparus aurata), dagnji (Mytilus galloprovincialis) i kamenica (Ostrea edulis). Utvrđena je prisutnost pet sojeva BMK: Lactobacillus plantarum O1, L. plantarum O9, Leuconostoc mesenteroides L4A, L. plantarum K4 i L. plantarum D1. Potom je obavljena karakterizacija svake pojedinačne izolirane BMK kulture sukladno selekcijskim kriterijima za odabir BMK za primjenu u akvakulturi. Rezultati ovog rada upućuju na veliki potencijal primjene BMK morskog porijekla u akvakulturi-kao probiotika s ciljem preveniranja i smanjivanja bolesti morskih životinja ili kao bioloških konzervansa s ciljem dobivanja novih vrsta ekološki održivih proizvoda prirodno produljenog roka trajnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)

Avatar Url Iva Čanak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čanak, Iva
Karakterizacija probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum O1 za biološko konzerviranje proizvoda akvakulture, 2020., doktorska disertacija, Zagreb
Čanak, I. (2020) 'Karakterizacija probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum O1 za biološko konzerviranje proizvoda akvakulture', doktorska disertacija, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}anak, Iva}, year = {2020}, pages = {107}, keywords = {akvakultura, Lactobacillus plantarum, mikrobiota, probiotici}, title = {Karakterizacija probioti\v{c}ke bakterije Lactobacillus plantarum O1 za biolo\v{s}ko konzerviranje proizvoda akvakulture}, keyword = {akvakultura, Lactobacillus plantarum, mikrobiota, probiotici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}anak, Iva}, year = {2020}, pages = {107}, keywords = {aquaculture, Lactobacillus plantarum, microbiota, probiotics}, title = {Characterization of probiotic bacterium Lactobacillus plantarum o1 for biological conservation of aquaculture products}, keyword = {aquaculture, Lactobacillus plantarum, microbiota, probiotics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font