Pregled bibliografske jedinice broj: 1106704
Karakterizacija probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum O1 za biološko konzerviranje proizvoda akvakulture
Karakterizacija probiotičke bakterije Lactobacillus plantarum O1 za biološko konzerviranje proizvoda akvakulture, 2020., doktorska disertacija, Zagreb
CROSBI ID: 1106704 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija probiotičke bakterije
Lactobacillus plantarum O1 za biološko
konzerviranje proizvoda akvakulture
(Characterization of probiotic bacterium Lactobacillus plantarum
o1 for biological conservation of aquaculture products)
Autori
Čanak, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Mjesto
Zagreb
Datum
04.12
Godina
2020
Stranica
107
Mentor
Frece, Jadranka
Ključne riječi
akvakultura ; Lactobacillus plantarum ; mikrobiota ; probiotici
(aquaculture ; Lactobacillus plantarum, microbiota ; probiotics)
Sažetak
Cilj ovog rada, uz polazno ljetno i zimsko utvrđivanje prisutnosti mikroorganizama odgovornih za zdravstvenu ispravnost ribe i školjkaša, bio je iz izolata autohtone mikroflore probavnog sustava te sluzi kože i škrga ribe i školjkaša, izolirati, identificirati i karakterizirati prisutne bakterije mliječne kiseline (BMK) te odabrati onu s najvećim konzervirajućim potencijalom. Izolat autohtone mikroflore pripremljen je od komercijalno najzastupljenijih vrsta u hrvatskoj marikulturi-lubina (Dicentrarchus labrax), orade (Sparus aurata), dagnji (Mytilus galloprovincialis) i kamenica (Ostrea edulis). Utvrđena je prisutnost pet sojeva BMK: Lactobacillus plantarum O1, L. plantarum O9, Leuconostoc mesenteroides L4A, L. plantarum K4 i L. plantarum D1. Potom je obavljena karakterizacija svake pojedinačne izolirane BMK kulture sukladno selekcijskim kriterijima za odabir BMK za primjenu u akvakulturi. Rezultati ovog rada upućuju na veliki potencijal primjene BMK morskog porijekla u akvakulturi-kao probiotika s ciljem preveniranja i smanjivanja bolesti morskih životinja ili kao bioloških konzervansa s ciljem dobivanja novih vrsta ekološki održivih proizvoda prirodno produljenog roka trajnosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb