Pregled bibliografske jedinice broj: 110664
Karakterizacija autohtonih sojeva Saccharomyces cerevisisae Zagrebačkog vinogorja
Karakterizacija autohtonih sojeva Saccharomyces cerevisisae Zagrebačkog vinogorja // 36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva, Opatija, 22. - 25. veljače 2000. : (zbornik sažetaka) / Kovačević, Vlado ; Bukvić, Željko ; Bertić, Blaženka ; Emert, Rudolf (ur.).
Osijek, 2000. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 110664 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija autohtonih sojeva Saccharomyces cerevisisae Zagrebačkog vinogorja
(Characterization of indigenous Saccharomyces cerevisiae strains from Zagreb region)
Autori
Redžepović, Sulejman ; Orlić, Sandi ; Comi, Giuseppe ; Mirošević, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva, Opatija, 22. - 25. veljače 2000. : (zbornik sažetaka)
/ Kovačević, Vlado ; Bukvić, Željko ; Bertić, Blaženka ; Emert, Rudolf - Osijek, 2000
Skup
Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; identifikacija; restrikcijska analiza mt DNA
(Saccharomyces cerevisiae; identification; mt DNA restriction analysis)
Sažetak
Alkoholna fermentacija je polimikroban proces u kojem sudjeluje velik broj kvasaca. Od tog velikog broja vrsta vodeću ulogu ima vrsta Saccharomyces cerevisiae s različitim sojevima. Organoleptičke karakteristike vina pod izravnim su utjecajem soja kvasca koji vodi alkoholnu fermentaciju. Naročito, pokazalo se da aktivnost autohtonih sojeva kvasaca igra važnu ulogu u ekspresiji tipičnih organoleptičkih karakteristika vina, koja se mogu smanjiti i eventualno izgubiti uporabom selekcioniranih kvasaca s tržišta. Kao doprinos čuvanju i istraživanju autohtonih sojeva kvasaca mi smo izolirali 270 različitih kolonija kvasaca s vinogradarskog položaja Jazbina i to kultivara Chardonnay i Traminac mirisavi. Identifikacija vrste kvasaca je provedena standardnom i ubrzanom metodom. Ubrzana metoda se pokazala vrlo kvalitetnom i pouzdanom, poglavito za praćenje populacije kvasaca u podrumskim uvjetima. Izolirano je 58 sojeva Saccharomyces cerevisiae koji su dalje diferencirani putem analize restrikcije mitohondrijalne DNA s ciljem genetičke karakterizacije populacije kvasaca ovog područja. Analiza profila restrikcije dobivenih s endonukleazom Rsa I je ukazala na značajan polimorfizam. Kod 10 sojeva, od 11 analiziranih, utvrđen je fragment na istom mjestu što omogućuje bržu i jednostavniju identifikaciju. Elaboracijom restrikcijskih profila putem klaster analize UPGMA algoritma utvrđen je koeficijent sličnosti od oko 55%. Ovo preliminarno istraživanje dalje se nastavlja kao i selekcija sojeva S. cerevisiae s dobro poznatim karakteristikama, koji će se primjenjivati u proizvodnji vina. Izolirani i identificiran sojevi predstavljat će začetak nove Hrvatske kolekcije autohtonih sojeva kvasaca Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Izvorni jezik
Hrvatski