Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 110664

Karakterizacija autohtonih sojeva Saccharomyces cerevisisae Zagrebačkog vinogorja


Redžepović, Sulejman; Orlić, Sandi; Comi, Giuseppe; Mirošević, Nikola
Karakterizacija autohtonih sojeva Saccharomyces cerevisisae Zagrebačkog vinogorja // 36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva, Opatija, 22. - 25. veljače 2000. : (zbornik sažetaka) / Kovačević, Vlado ; Bukvić, Željko ; Bertić, Blaženka ; Emert, Rudolf (ur.).
Osijek, 2000. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 110664 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija autohtonih sojeva Saccharomyces cerevisisae Zagrebačkog vinogorja
(Characterization of indigenous Saccharomyces cerevisiae strains from Zagreb region)

Autori
Redžepović, Sulejman ; Orlić, Sandi ; Comi, Giuseppe ; Mirošević, Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva, Opatija, 22. - 25. veljače 2000. : (zbornik sažetaka) / Kovačević, Vlado ; Bukvić, Željko ; Bertić, Blaženka ; Emert, Rudolf - Osijek, 2000

Skup
Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.2000. - 25.02.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; identifikacija; restrikcijska analiza mt DNA
(Saccharomyces cerevisiae; identification; mt DNA restriction analysis)

Sažetak
Alkoholna fermentacija je polimikroban proces u kojem sudjeluje velik broj kvasaca. Od tog velikog broja vrsta vodeću ulogu ima vrsta Saccharomyces cerevisiae s različitim sojevima. Organoleptičke karakteristike vina pod izravnim su utjecajem soja kvasca koji vodi alkoholnu fermentaciju. Naročito, pokazalo se da aktivnost autohtonih sojeva kvasaca igra važnu ulogu u ekspresiji tipičnih organoleptičkih karakteristika vina, koja se mogu smanjiti i eventualno izgubiti uporabom selekcioniranih kvasaca s tržišta. Kao doprinos čuvanju i istraživanju autohtonih sojeva kvasaca mi smo izolirali 270 različitih kolonija kvasaca s vinogradarskog položaja Jazbina i to kultivara Chardonnay i Traminac mirisavi. Identifikacija vrste kvasaca je provedena standardnom i ubrzanom metodom. Ubrzana metoda se pokazala vrlo kvalitetnom i pouzdanom, poglavito za praćenje populacije kvasaca u podrumskim uvjetima. Izolirano je 58 sojeva Saccharomyces cerevisiae koji su dalje diferencirani putem analize restrikcije mitohondrijalne DNA s ciljem genetičke karakterizacije populacije kvasaca ovog područja. Analiza profila restrikcije dobivenih s endonukleazom Rsa I je ukazala na značajan polimorfizam. Kod 10 sojeva, od 11 analiziranih, utvrđen je fragment na istom mjestu što omogućuje bržu i jednostavniju identifikaciju. Elaboracijom restrikcijskih profila putem klaster analize UPGMA algoritma utvrđen je koeficijent sličnosti od oko 55%. Ovo preliminarno istraživanje dalje se nastavlja kao i selekcija sojeva S. cerevisiae s dobro poznatim karakteristikama, koji će se primjenjivati u proizvodnji vina. Izolirani i identificiran sojevi predstavljat će začetak nove Hrvatske kolekcije autohtonih sojeva kvasaca Zavoda za mikrobiologiju Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Redžepović, Sulejman; Orlić, Sandi; Comi, Giuseppe; Mirošević, Nikola
Karakterizacija autohtonih sojeva Saccharomyces cerevisisae Zagrebačkog vinogorja // 36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva, Opatija, 22. - 25. veljače 2000. : (zbornik sažetaka) / Kovačević, Vlado ; Bukvić, Željko ; Bertić, Blaženka ; Emert, Rudolf (ur.).
Osijek, 2000. (poster, nije recenziran, sažetak, ostalo)
Redžepović, S., Orlić, S., Comi, G. & Mirošević, N. (2000) Karakterizacija autohtonih sojeva Saccharomyces cerevisisae Zagrebačkog vinogorja. U: Kovačević, V., Bukvić, Ž., Bertić, B. & Emert, R. (ur.)36. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Postignuća i perspektive hrvatskog poljodjelstva, Opatija, 22. - 25. veljače 2000. : (zbornik sažetaka).
@article{article, author = {Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman and Orli\'{c}, Sandi and Comi, Giuseppe and Miro\v{s}evi\'{c}, Nikola}, year = {2000}, pages = {46}, keywords = {Saccharomyces cerevisiae, identifikacija, restrikcijska analiza mt DNA}, title = {Karakterizacija autohtonih sojeva Saccharomyces cerevisisae Zagreba\v{c}kog vinogorja}, keyword = {Saccharomyces cerevisiae, identifikacija, restrikcijska analiza mt DNA}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Red\v{z}epovi\'{c}, Sulejman and Orli\'{c}, Sandi and Comi, Giuseppe and Miro\v{s}evi\'{c}, Nikola}, year = {2000}, pages = {46}, keywords = {Saccharomyces cerevisiae, identification, mt DNA restriction analysis}, title = {Characterization of indigenous Saccharomyces cerevisiae strains from Zagreb region}, keyword = {Saccharomyces cerevisiae, identification, mt DNA restriction analysis}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font