Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1105937

Učinkovitost sniženih stopa PDV-a: iskustva Hrvatske i drugih članica Europske unije


Buljan, Antonija
Učinkovitost sniženih stopa PDV-a: iskustva Hrvatske i drugih članica Europske unije // Održivost javnih financija na putu u monetarnu uniju / Gordan, Družić ; Šimović, Hrvoje ; Basarac Sertić, Martina ; Deskar-Škrbić, Milan (ur.).
Zagreb: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2020. str. 155-175


CROSBI ID: 1105937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinkovitost sniženih stopa PDV-a: iskustva Hrvatske i drugih članica Europske unije
(The effectiveness of reduced VAT rates: the experiences of Croatia and other EU member states)

Autori
Buljan, Antonija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Održivost javnih financija na putu u monetarnu uniju

Urednik/ci
Gordan, Družić ; Šimović, Hrvoje ; Basarac Sertić, Martina ; Deskar-Škrbić, Milan

Izdavač
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)

Grad
Zagreb

Godina
2020

Raspon stranica
155-175

ISBN
978-953-347-320-8

Ključne riječi
učinkovitost sniženih stopa PDV-a, regresivnost PDV-a, stope PDV-a na prehrambene proizvode, stope PDV-a u radno intenzivnim djelatnostima, stope PDV-a u ugostiteljstvu
(efficiency of reduced VAT rates, VAT regressivity, VAT rates on foodstuffs, VAT rates on labor-intensive services, VAT rates on restaurant services)

Sažetak
U radu se analizira učinkovitost primjene sniženih stopa poreza na dodanu vrijednost u Europskoj uniji (EU) u redistribuciji dohotka i poticanju zapošljavanja. U prvom dijelu rada dan je pregled empirijskih istraživanja o učinkovitosti primjene sniženih stopa u članicama EU-a. Prema rezultatima istraživanja, cijene prehrambenih proizvoda u potpunosti ne odražavaju smanjenje PDV-a, već dio smanjenja odlazi na povećanje prodajnih marži proizvođača i trgovaca. Rezultati empirijskih istraživanja o učincima snižene stope PDV-a na radno intenzivne djelatnosti u EU-u pokazali su nepotpun prijenos smanjenja stope PDV-a na potrošačke cijene, a potom je izostao očekivani učinak na potražnju za uslugama i nova zapošljavanja. U drugom dijelu rada provedeno je empirijsko istraživanje na dvjema reformama smanjenja stope PDV-a Hrvatskoj. Metodom sezonskih ARIMA modela istraživan je učinak smanjenja PDV-a na potrošačke cijene prehrambenih proizvoda 1. siječnja 2019. godine te na cijene pripreme i usluživanja hrane i pića 1. siječnja 2013. godine. Smanjenje stope PDV-a na meso, voće, povrće te ribu i morske plodove nije se u potpunosti odrazilo na niže cijene prehrambenih proizvoda. Kumulativni prijenos od prosinca 2018. do ožujka 2019. godine bio je potpun samo za kategoriju povrća. Smanjenje PDV-a na pripremu i usluživanje hrane i pića u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj nije se prenijelo na cijene tih usluga. Rezultati pokazuju nepotpuni kumulativni prijenos PDV-a na potrošačke cijene od samo 0, 03% u prva četiri mjeseca nakon reforme. Rezultati empirijskog istraživanja upućuju na neučinkovitu primjenu sniženih stopa PDV-a u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2016-06-4609 - Održivost javnih financija na putu u monetarnu uniju (PuFiSuMU) (Šimović, Hrvoje, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Ekonomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Antonija Buljan (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

web.efzg.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Buljan, Antonija
Učinkovitost sniženih stopa PDV-a: iskustva Hrvatske i drugih članica Europske unije // Održivost javnih financija na putu u monetarnu uniju / Gordan, Družić ; Šimović, Hrvoje ; Basarac Sertić, Martina ; Deskar-Škrbić, Milan (ur.).
Zagreb: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2020. str. 155-175
Buljan, A. (2020) Učinkovitost sniženih stopa PDV-a: iskustva Hrvatske i drugih članica Europske unije. U: Gordan, D., Šimović, H., Basarac Sertić, M. & Deskar-Škrbić, M. (ur.) Održivost javnih financija na putu u monetarnu uniju. Zagreb, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), str. 155-175.
@inbook{inbook, author = {Buljan, Antonija}, year = {2020}, pages = {155-175}, keywords = {u\v{c}inkovitost sni\v{z}enih stopa PDV-a, regresivnost PDV-a, stope PDV-a na prehrambene proizvode, stope PDV-a u radno intenzivnim djelatnostima, stope PDV-a u ugostiteljstvu}, isbn = {978-953-347-320-8}, title = {U\v{c}inkovitost sni\v{z}enih stopa PDV-a: iskustva Hrvatske i drugih \v{c}lanica Europske unije}, keyword = {u\v{c}inkovitost sni\v{z}enih stopa PDV-a, regresivnost PDV-a, stope PDV-a na prehrambene proizvode, stope PDV-a u radno intenzivnim djelatnostima, stope PDV-a u ugostiteljstvu}, publisher = {Ekonomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Zagreb} }
@inbook{inbook, author = {Buljan, Antonija}, year = {2020}, pages = {155-175}, keywords = {efficiency of reduced VAT rates, VAT regressivity, VAT rates on foodstuffs, VAT rates on labor-intensive services, VAT rates on restaurant services}, isbn = {978-953-347-320-8}, title = {The effectiveness of reduced VAT rates: the experiences of Croatia and other EU member states}, keyword = {efficiency of reduced VAT rates, VAT regressivity, VAT rates on foodstuffs, VAT rates on labor-intensive services, VAT rates on restaurant services}, publisher = {Ekonomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font