Pregled bibliografske jedinice broj: 1105937
Učinkovitost sniženih stopa PDV-a: iskustva Hrvatske i drugih članica Europske unije
Učinkovitost sniženih stopa PDV-a: iskustva Hrvatske i drugih članica Europske unije // Održivost javnih financija na putu u monetarnu uniju / Gordan, Družić ; Šimović, Hrvoje ; Basarac Sertić, Martina ; Deskar-Škrbić, Milan (ur.).
Zagreb: Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2020. str. 155-175
CROSBI ID: 1105937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkovitost sniženih stopa PDV-a: iskustva Hrvatske
i drugih članica Europske unije
(The effectiveness of reduced VAT rates: the
experiences of Croatia and other EU member states)
Autori
Buljan, Antonija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Održivost javnih financija na putu u monetarnu uniju
Urednik/ci
Gordan, Družić ; Šimović, Hrvoje ; Basarac Sertić, Martina ; Deskar-Škrbić, Milan
Izdavač
Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU)
Grad
Zagreb
Godina
2020
Raspon stranica
155-175
ISBN
978-953-347-320-8
Ključne riječi
učinkovitost sniženih stopa PDV-a, regresivnost PDV-a, stope PDV-a na prehrambene proizvode, stope PDV-a u radno intenzivnim djelatnostima, stope PDV-a u ugostiteljstvu
(efficiency of reduced VAT rates, VAT regressivity, VAT rates on foodstuffs, VAT rates on labor-intensive services, VAT rates on restaurant services)
Sažetak
U radu se analizira učinkovitost primjene sniženih stopa poreza na dodanu vrijednost u Europskoj uniji (EU) u redistribuciji dohotka i poticanju zapošljavanja. U prvom dijelu rada dan je pregled empirijskih istraživanja o učinkovitosti primjene sniženih stopa u članicama EU-a. Prema rezultatima istraživanja, cijene prehrambenih proizvoda u potpunosti ne odražavaju smanjenje PDV-a, već dio smanjenja odlazi na povećanje prodajnih marži proizvođača i trgovaca. Rezultati empirijskih istraživanja o učincima snižene stope PDV-a na radno intenzivne djelatnosti u EU-u pokazali su nepotpun prijenos smanjenja stope PDV-a na potrošačke cijene, a potom je izostao očekivani učinak na potražnju za uslugama i nova zapošljavanja. U drugom dijelu rada provedeno je empirijsko istraživanje na dvjema reformama smanjenja stope PDV-a Hrvatskoj. Metodom sezonskih ARIMA modela istraživan je učinak smanjenja PDV-a na potrošačke cijene prehrambenih proizvoda 1. siječnja 2019. godine te na cijene pripreme i usluživanja hrane i pića 1. siječnja 2013. godine. Smanjenje stope PDV-a na meso, voće, povrće te ribu i morske plodove nije se u potpunosti odrazilo na niže cijene prehrambenih proizvoda. Kumulativni prijenos od prosinca 2018. do ožujka 2019. godine bio je potpun samo za kategoriju povrća. Smanjenje PDV-a na pripremu i usluživanje hrane i pića u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj nije se prenijelo na cijene tih usluga. Rezultati pokazuju nepotpuni kumulativni prijenos PDV-a na potrošačke cijene od samo 0, 03% u prva četiri mjeseca nakon reforme. Rezultati empirijskog istraživanja upućuju na neučinkovitu primjenu sniženih stopa PDV-a u Hrvatskoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2016-06-4609 - Održivost javnih financija na putu u monetarnu uniju (PuFiSuMU) (Šimović, Hrvoje, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Ekonomski fakultet, Zagreb
Profili:
Antonija Buljan
(autor)