Pregled bibliografske jedinice broj: 1105680
Aditivi za mesnu industriju
Aditivi za mesnu industriju, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1105680 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aditivi za mesnu industriju
(Additives in Meat Industry)
Autori
Kušević, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.07
Godina
2020
Stranica
11
Mentor
Mastanjević, Krešimir
Ključne riječi
aditivi ; nitrati ; nitriti ; meso
(additives ; nitrates ; nitrites ; meat)
Sažetak
Prehrambeni aditivi su tvari poznatog kemijskog sastava koje se ne konzumiraju kao hrana niti su tipičan sastojak hrane, a dodaju se hrani u svrhu poboljšanja njenih svojstava i učinka. Postoji više vrsta aditiva koji se koriste u mesnim proizvodima. Konzervansi (nitrati i nitriti) široko se primjenjuju u mesnoj industriji. Riječ je o aditivima koji sprječavaju infekcije, intoksikacije i kvarenje mesnih proizvoda te povećavaju njihovu trajnost. Važno je spomenuti da su nitriti, u većim koncentracijama, štetni za zdravlje ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krešimir Mastanjević
(mentor)