Pregled bibliografske jedinice broj: 1105675
Konzerviranje mesa hlađenjem
Konzerviranje mesa hlađenjem, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1105675 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konzerviranje mesa hlađenjem
(Chilling of Meat)
Autori
Markovčić, Mateo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
08.07
Godina
2019
Stranica
22
Mentor
Mastanjević, Krešimir
Ključne riječi
hlađenje ; temperaturni koeficijent ; kalo ; relativna vlažnost zraka ; struja hladnog zraka ; kompresori ; rashladne komore
(chilling ; temperature coefficient ; shrinkage ; relative air humidity ; cold air flow ; compressors ; chilling chambers)
Sažetak
Pod pojmom konzerviranja hlađenjem misli se na fizikalnu metodu konzerviranja hrane, u ovom slučaju mesa, kojom se snižava temperatura sirovine. Sirovina se hladi najčešće do iznad početne točke zamrzavanja staničnog soka. Preporučena temperatura konzerviranja hlađenjem za meso iznosi +0 °C do +4 °C, a za organe do +3 °C. Ovom metodom se postižu najmanje promjene u kvaliteti sirovine, međutim metoda je pogodna samo za kratkotrajno čuvanje svježe sirovine. Sniženjem temperature utječemo na brzinu kemijskih i biokemijskih reakcija, te na rast i razvoj mikroorganizama. Nativno prisutnim enzimima usporava se brzina djelovanja. Hlađenje mesa vrši se u posebno projektiranim hladnjačama u kojima se konstantno i automatski regulira sastav atmosfere koja okružuje proizvod, relativna vlažnost i temperatura zraka, te brzina strujanja zraka. Hlađenje u struji zraka jedna je od najprimjenjivanijih metoda za ovaj način konzerviranja zbog svoje ekonomičnosti i jednostavnosti izvedbe. Za izvedbu se koriste kompresorski rashladni uređaji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Krešimir Mastanjević
(mentor)