Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1105361

Klanje životinja, osnivanje klaonica i nadzor nad mesom u hrvatskoj povijesti do 19. stoljeća


Džaja*Petar; Severin, Krešimir; Palić, Magdalena; Grbavac, Jozo; Lucić, Pavo; Zdolec, Nevio
Klanje životinja, osnivanje klaonica i nadzor nad mesom u hrvatskoj povijesti do 19. stoljeća // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 28 (2020), 4; 81-86 (domaća recenzija, članak, ostalo)


CROSBI ID: 1105361 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Klanje životinja, osnivanje klaonica i nadzor nad mesom u hrvatskoj povijesti do 19. stoljeća
(Animal slaughter, the establishment of slaughterhouses and control of meat in Croatian history up to the 19th century)

Autori
Džaja*Petar ; Severin, Krešimir ; Palić, Magdalena ; Grbavac, Jozo ; Lucić, Pavo ; Zdolec, Nevio

Izvornik
Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora (1330-2124) 28 (2020), 4; 81-86

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
klaonica, meso, nadzor nad mesom, mesarski ceh, povijest
(slaughterhouse, meat, meat control, butcher’s guild, history)

Sažetak
U nas su bez ikakve sumnje životinje klane odavno, no prvi pisani podaci o tome – mjestu klanja i načinu prodaje mesa, cijeni mesa, nadzoru nad klanjem i pregledavanjem mesa potječu iz zakonodavstva. Nalazimo ih u srednjovjekovnim statutima istarskih i priobalnih gradova te otoka, a neki od njih spominju se već od 13. stoljeća. Od davnina se zna da je zdravstveno neispravno, pokvareno meso opasno za ljudsko zdravlje zbog čega se na našim prostorima zakonodavno zabranjuje prodaja mesa od uginulih životinja (Splitski statut, 1310. ; Šibenski statut, 1378. ; Trogirski statut, 1322. ; Hvarski statut, 1331. ; Buzetski statut, 1435. ; Dvigradski statut, 1413.), a Riječkim je statutom (1530.) bila zabranjena i prodaja pokvarena mesa. Bratovština ili udruženje mesara u Zagrebu spominje se prvi put 1387. godine. U 15. st. spominju se tri bratovštine u Varaždinu: bratovština Sv. Nikole, bratovština Blažene Djevice Marije te bratovština Tijela Kristova. U Zagrebu je Naredba o uređenju klaoničke službe donesena 1425. te, ponovno, 1458. godine. Mesarski ceh u Zagrebu postoji od 1547., u Varaždinu od 1589., u Koprivnici od 1676., a u Osijeku od 1776. godine. U Varaždinu se procjenitelji mesa spominju od 1455., a od 1456. u tom je gradu određena cijena mesa po vrstama. Godine 1458. Gradsko poglavarstvo grada Varaždina izdaje vrlo strogu odluku o higijeni mesa. Mesarski ceh u Varaždinu imao je škrinju od 1630. te od 1641. i zastavu, dok je novu napravio 1653. godine. Barjak zagrebačkoga mesarskog ceha iz 14. stoljeća nije sačuvan.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Magdalena Palić (autor)

Avatar Url Krešimir Severin (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Džaja*Petar; Severin, Krešimir; Palić, Magdalena; Grbavac, Jozo; Lucić, Pavo; Zdolec, Nevio
Klanje životinja, osnivanje klaonica i nadzor nad mesom u hrvatskoj povijesti do 19. stoljeća // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 28 (2020), 4; 81-86 (domaća recenzija, članak, ostalo)
Džaja*Petar, Severin, K., Palić, M., Grbavac, J., Lucić, P. & Zdolec, N. (2020) Klanje životinja, osnivanje klaonica i nadzor nad mesom u hrvatskoj povijesti do 19. stoljeća. Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 28 (4), 81-86.
@article{article, author = {Severin, Kre\v{s}imir and Pali\'{c}, Magdalena and Grbavac, Jozo and Luci\'{c}, Pavo and Zdolec, Nevio}, year = {2020}, pages = {81-86}, keywords = {klaonica, meso, nadzor nad mesom, mesarski ceh, povijest}, journal = {Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora}, volume = {28}, number = {4}, issn = {1330-2124}, title = {Klanje \v{z}ivotinja, osnivanje klaonica i nadzor nad mesom u hrvatskoj povijesti do 19. stolje\'{c}a}, keyword = {klaonica, meso, nadzor nad mesom, mesarski ceh, povijest} }
@article{article, author = {Severin, Kre\v{s}imir and Pali\'{c}, Magdalena and Grbavac, Jozo and Luci\'{c}, Pavo and Zdolec, Nevio}, year = {2020}, pages = {81-86}, keywords = {slaughterhouse, meat, meat control, butcher’s guild, history}, journal = {Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora}, volume = {28}, number = {4}, issn = {1330-2124}, title = {Animal slaughter, the establishment of slaughterhouses and control of meat in Croatian history up to the 19th century}, keyword = {slaughterhouse, meat, meat control, butcher’s guild, history} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font