Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1103825

Maruni i hibridne sorte pitomoga kestena: kemijski sastav, morfometrijske i kvalitativne značajke plodova


Žarković, Ivan
Maruni i hibridne sorte pitomoga kestena: kemijski sastav, morfometrijske i kvalitativne značajke plodova, 2020., diplomski rad, diplomski, Šumarski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1103825 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Maruni i hibridne sorte pitomoga kestena: kemijski sastav, morfometrijske i kvalitativne značajke plodova
(Marron and Hybrid Varieties: Chemical Composition, Morphometric and Qualitative Fruit Characteristics)

Autori
Žarković, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Šumarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2020

Stranica
47

Mentor
Poljak, Igor

Neposredni voditelj
Vidaković, Antonio

Ključne riječi
pitomi kesten ; maruni ; hibridi ; morfološka varijabilnost ; morfometrijska analiza ; kemijski sastav plodova
(sweet chestnut ; marrons ; hybrids ; morphological variability ; morphometric analysis ; chemical composition of fruits)

Sažetak
Istraživanjem su obuhvaćene četiri sorte pitomoga kestena (dva maruna i dva hibrida). Plodovi su sakupljeni sa stabala kestena s privatnih posjeda u okolici Lovrana, na južnim padinama Učke, gdje rastu pod specifičnim submediteranskim klimatskim uvjetima. Mjereno je sedam morfoloških značajka i određen je osnovni kemijski sastav uzoraka (voda, sirova mast, sirovi proteini, pepeo i ukupni ugljikohidrati) te makro i mikroelementi (K, Mg, Ca, Na, Mn, Fe, Zn i Cu). Značajne razlike između maruna i hibrida dobivene su za gotovo sve morfometrijske i kemijske karakteristike plodova. U odnosu na tradicionalne kultivare pitomoga kestena, hibridi obuhvaćeni ovim istraživanjem okarakterizirani su većim plodovima s većim udjelom vode, sirovih proteina, K, Mg, Na, Fe i Cu. S druge strane, plodovi maruna pokazali su se bogatijima u ukupnim ugljikohidratima i sirovim mastima, dok su kao njihove tipične karakteristike zabilježene uzdignute pruge, mali ožiljak i poprečno elipsoidni oblik plodova. Na temelju navedenih razlika između ove dvije skupine sorata pitomoga kestena možemo zaključiti da njihovi plodovi mogu imati različite praktične primjene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1295 - Od terena do nasada: karakteristike i prilagodljivost na stres prirodnih populacija pitomoga kestena i maruna (CHESTNUT AND MARRON) (Idžojtić, Marilena, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije

Profili:

Avatar Url Ivan Žarković (autor)

Avatar Url Igor Poljak (mentor)

Avatar Url Antonio Vidaković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žarković, Ivan
Maruni i hibridne sorte pitomoga kestena: kemijski sastav, morfometrijske i kvalitativne značajke plodova, 2020., diplomski rad, diplomski, Šumarski fakultet, Zagreb
Žarković, I. (2020) 'Maruni i hibridne sorte pitomoga kestena: kemijski sastav, morfometrijske i kvalitativne značajke plodova', diplomski rad, diplomski, Šumarski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}arkovi\'{c}, Ivan}, year = {2020}, pages = {47}, keywords = {pitomi kesten, maruni, hibridi, morfolo\v{s}ka varijabilnost, morfometrijska analiza, kemijski sastav plodova}, title = {Maruni i hibridne sorte pitomoga kestena: kemijski sastav, morfometrijske i kvalitativne zna\v{c}ajke plodova}, keyword = {pitomi kesten, maruni, hibridi, morfolo\v{s}ka varijabilnost, morfometrijska analiza, kemijski sastav plodova}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}arkovi\'{c}, Ivan}, year = {2020}, pages = {47}, keywords = {sweet chestnut, marrons, hybrids, morphological variability, morphometric analysis, chemical composition of fruits}, title = {Marron and Hybrid Varieties: Chemical Composition, Morphometric and Qualitative Fruit Characteristics}, keyword = {sweet chestnut, marrons, hybrids, morphological variability, morphometric analysis, chemical composition of fruits}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font