Pregled bibliografske jedinice broj: 1103350
Utjecaj temperaturnih ekstrema na proljetno – ljetni razvoj zajednice zooplanktona
Utjecaj temperaturnih ekstrema na proljetno – ljetni razvoj zajednice zooplanktona, 2020., diplomski rad, diplomski, Odjel za biologiju, Osijek
CROSBI ID: 1103350 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperaturnih ekstrema na proljetno – ljetni
razvoj zajednice zooplanktona
(Influence of temperature extremes on zooplankton
development during the spring – summer period)
Autori
Katanić, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za biologiju
Mjesto
Osijek
Datum
05.10
Godina
2020
Stranica
57
Mentor
Galir Balkić, Anita
Ključne riječi
rašljoticalci, veslonošci, poplavna područja, sezonske sukcesije
(cladocera, copepoda, floodplain, seasonal succession)
Sažetak
Planktonski rakovi zauzimaju ključni trofički položaj unutar slatkovodne hranidbene mreže, a njihov razvoj ovisan je o temperaturi. Cilj provedenog istraživanja bio je utvrditi imaju li zabilježene normalne i ekstremne temperature u proljetnom (travanj – lipanj) i ljetnom razdoblju (srpanj – rujan) 2012., 2013. i 2016. godine utjecaj na kvalitativni i kvantitativni sastav zajednice planktonskih rakova u jezeru Sakadaš (Park prirode Kopački rit). Uzorci vode za hidrobiološke analize prikupljeni su iz površinskog sloja jezera Sakadaš mjesečnom dinamikom. Struktura zajednice zooplanktona opisana je indeksima, a vrijednosti mjerenih fizikalno – kemijskih čimbenika uspoređene su statistički primjenom t-testa i jednosmjerne analize varijance. Zajednicom rašljoticalaca dominirale su manje forme, dok su zajednicom veslonožaca dominirali ciklopoidni veslonošci i njihovi razvojni stadiji. Brojnost i biomasa planktonskih rakova značajno su se razlikovale između proljeća i ljeta pri čemu su veće vrijednosti zabilježene u proljeće. Istraživanjem je utvrđeno da temperatura utječe na sezonske sukcesije i može doprinositi međugodišnjim varijabilnostima u sastavu zajednice, no značajniji je indirektan utjecaj kroz dostupnost hranjivih tvari i predaciju. Istovremeno s temperaturom značajan utjecaj su imali prozirnost, koncentracija klorofila-a te koncentracija dušika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za biologiju
Profili:
Anita Galir Balkić
(mentor)