Pregled bibliografske jedinice broj: 1102918
Procjena prehrambenih navika, stavova i znanja o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola Varaždinske županije
Procjena prehrambenih navika, stavova i znanja o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola Varaždinske županije, 2021., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1102918 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena prehrambenih navika, stavova i znanja
o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih
škola Varaždinske županije
(Assessment of dietary habits, attitudes and
knowledge about nutrition of fourth grade
primary school pupils in Varaždin County)
Autori
Kokot, Karmen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.01
Godina
2021
Stranica
87
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
učenici četvrtih razreda ; prehrambene navike ; stavovi o prehrani ; znanje o prehrani ; pretilost
(fourth grade pupils ; dietary habits ; attitudes towards nutrition ; nutrition knowledge ; obesity)
Sažetak
Djetinjstvo nije samo glavni period rasta, nego je i vrijeme formiranja prehrambenih navika. Prehrambene navike stečene u dječjoj dobi najčešće ostaju nepromijenjene i u odrasloj dobi te su važan čimbenik dobrog zdravlja kroz cijeli život. Prekomjerna tjelesna masa i pretilost kao glavne manifestacije neprimjerene prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti poprimila su obilježja globalne epidemije. Cilj rada je usporediti prehrambene navike te stavove i znanja o prehrani učenika četvrtih razreda osnovnih škola Varaždinske županije. Istraživanje je provedeno ispunjavanjem anonimnog jednokratnog upitnika, u sklopu edukativnih radionica. U istraživanju je sudjelovalo 458 učenika, 220 djevojčica i 238 dječaka, odnosno 163 učenika iz gradskih osnovnih škola i 295 učenika iz škola u ruralnim sredinama. Rezultati pokazuju da 50, 2 % učenika ima 4-5 obroka dnevno dok topli, kuhani obrok svaki dan u tjednu ima 62, 3 % učenika. 40, 8 % učenika ima redovito zajutrak, a voće više puta dnevno jede 63, 5 % učenika. Učenici najčešće piju vodu (77, 7 %), dok slatkiše svakodnevno jede 42, 1 % učenika. Udio pothranjenih učenika je 2, 6 %, učenika normalne tjelesne mase 71, 8 %, učenika prekomjerne tjelesne mase 15, 7 % i pretilih učenika 9, 9 %. Udio učenika s prekomjernom tjelesnom masom i pretilih učenika je zabrinjavajuće visok. Rezultati istraživanja potvrđuju utjecaj prehrambenih navika na status uhranjenosti djece.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)