Pregled bibliografske jedinice broj: 1102745
Genetski modificirana hrana
Genetski modificirana hrana, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Odjel za biologiju, Split
CROSBI ID: 1102745 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genetski modificirana hrana
(Genetically modified food)
Autori
Buljan, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet, Odjel za biologiju
Mjesto
Split
Datum
14.07
Godina
2020
Stranica
36
Mentor
Puizina, Jasna
Ključne riječi
Genetički modificirani organizmi (GMO), tehnologija rekombinantne DNA, genetičko inženjerstvo, zakonska regulativa
(Genetically modified organisms (GMO), recombinant DNA technology, genetic engineering, legislation)
Sažetak
Tehnologijom rekombinantne DNA (genetičkog inženjerstva) izmjenjuje se genetički materijal organizama. Pritom se koristi horizontalni prijenos gena za izmjenu genetičke informacije mikroorganizama, biljaka i životinja, čime oni poprimaju neka poželjna svojstva koja do tada nisu posjedovali. Tim procesom dobiveni su brojni, uglavnom, biljni organizmi, koji se koriste u prehrani ljudi i životinja koji se nazivaju genetički modificirana (GM) hrana. Na svjetskom tržištu najviše su prisutni genetički modificirani kultivari soje, uljane repice, krumpira, kukuruza i riže. Oni imaju brojne prednosti u usporedbi s konvencionalnim kultivarima, uključujući otpornost na kukce, bolesti i herbicide, poboljšanu nutritivnu vrijednost, rast u nepovoljnim klimatskim uvjetima, brži rast od konvencionalno uzgojenih biljaka, manju potrošnju pesticida i općenito, manje troškove proizvodnje. Svjetska zdravstvena organizacija i brojni prestižni znanstvenici se slažu kako GM hrana odobrena za tržište, nije štetnija za zdravlje ljudi od konvencionalno uzgojene hrane kao i da je u mnogim slučajevima GM hrana sigurnija od tradicionalno uzgojene jer je podvrgnuta puno većoj kontroli. No, unatoč tome, GM hrana i danas je jako aktualna tema oko koje postoje podijeljeni stavovi, a najviše o pitanju sigurnosti GM hrane za zdravlje ljudi, njezinom utjecaju na okoliš i mogućim socioekonomskim posljedicama njezinog uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Nutricionizam