Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1102745

Genetski modificirana hrana


Buljan, Ivona
Genetski modificirana hrana, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Odjel za biologiju, Split


CROSBI ID: 1102745 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Genetski modificirana hrana
(Genetically modified food)

Autori
Buljan, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet, Odjel za biologiju

Mjesto
Split

Datum
14.07

Godina
2020

Stranica
36

Mentor
Puizina, Jasna

Ključne riječi
Genetički modificirani organizmi (GMO), tehnologija rekombinantne DNA, genetičko inženjerstvo, zakonska regulativa
(Genetically modified organisms (GMO), recombinant DNA technology, genetic engineering, legislation)

Sažetak
Tehnologijom rekombinantne DNA (genetičkog inženjerstva) izmjenjuje se genetički materijal organizama. Pritom se koristi horizontalni prijenos gena za izmjenu genetičke informacije mikroorganizama, biljaka i životinja, čime oni poprimaju neka poželjna svojstva koja do tada nisu posjedovali. Tim procesom dobiveni su brojni, uglavnom, biljni organizmi, koji se koriste u prehrani ljudi i životinja koji se nazivaju genetički modificirana (GM) hrana. Na svjetskom tržištu najviše su prisutni genetički modificirani kultivari soje, uljane repice, krumpira, kukuruza i riže. Oni imaju brojne prednosti u usporedbi s konvencionalnim kultivarima, uključujući otpornost na kukce, bolesti i herbicide, poboljšanu nutritivnu vrijednost, rast u nepovoljnim klimatskim uvjetima, brži rast od konvencionalno uzgojenih biljaka, manju potrošnju pesticida i općenito, manje troškove proizvodnje. Svjetska zdravstvena organizacija i brojni prestižni znanstvenici se slažu kako GM hrana odobrena za tržište, nije štetnija za zdravlje ljudi od konvencionalno uzgojene hrane kao i da je u mnogim slučajevima GM hrana sigurnija od tradicionalno uzgojene jer je podvrgnuta puno većoj kontroli. No, unatoč tome, GM hrana i danas je jako aktualna tema oko koje postoje podijeljeni stavovi, a najviše o pitanju sigurnosti GM hrane za zdravlje ljudi, njezinom utjecaju na okoliš i mogućim socioekonomskim posljedicama njezinog uzgoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Jasna Puizina (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Buljan, Ivona
Genetski modificirana hrana, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Odjel za biologiju, Split
Buljan, I. (2020) 'Genetski modificirana hrana', diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Odjel za biologiju, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljan, Ivona}, year = {2020}, pages = {36}, keywords = {Geneti\v{c}ki modificirani organizmi (GMO), tehnologija rekombinantne DNA, geneti\v{c}ko in\v{z}enjerstvo, zakonska regulativa}, title = {Genetski modificirana hrana}, keyword = {Geneti\v{c}ki modificirani organizmi (GMO), tehnologija rekombinantne DNA, geneti\v{c}ko in\v{z}enjerstvo, zakonska regulativa}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljan, Ivona}, year = {2020}, pages = {36}, keywords = {Genetically modified organisms (GMO), recombinant DNA technology, genetic engineering, legislation}, title = {Genetically modified food}, keyword = {Genetically modified organisms (GMO), recombinant DNA technology, genetic engineering, legislation}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font