Pregled bibliografske jedinice broj: 1102152
ANALIZA WHEY PROTEINA PRISUTNIH NA PODRUČJU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE
ANALIZA WHEY PROTEINA PRISUTNIH NA PODRUČJU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE // 17. Ružičkini dani „Danas znanost – sutra industrija“ / Tomas, Srećko ; Ačkar, Đurđica (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018. str. 86-86 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1102152 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ANALIZA WHEY PROTEINA PRISUTNIH NA PODRUČJU
OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE
(ANALYSIS OF WHEY PROTEIN PRESENT IN THE
OSIJEK-BARANJA COUNTY)
Autori
Tomas, Ivan ; Sučić, Hrvoje ; Ćavar, Suzana ; Šimović, Mirela ; Valek Lendić, Kristina ; Eberhard, Mirta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
17. Ružičkini dani „Danas znanost – sutra industrija“
/ Tomas, Srećko ; Ačkar, Đurđica - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018, 86-86
ISBN
978-953-7005-57-3
Skup
17. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija"
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 19.09.2018. - 21.09.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sirutka ; bjelančevine ; analiza ; sastav
(whey ; proteins ; analysis ; comosition)
Sažetak
Bjelančevine sirutke ili popularno engleskim jezikom, whey proteini, poznat su i dobro istraženi dodatak prehrani. Zbog svojih karakteristika prepoznati su u profesionalnom sportu, no sve više rekreativaca ih konzumira. Prema neslužbenim prodajnim rezultatima hrvatsko tržište ovih proizvoda procijenjeno je na vrijednost između 80 i 100 milijuna kuna godišnje. Zavod za javno zdravstvo OBŽ je u dvije sportske dvorane na području Osijeka prikupio 13 uzoraka bjelančevina sirutke različitih sastava, arome ili proizvođača te dodatno 1 uzorak bjelančevina kazeina. Na prikupljenim uzorcima provedene su tri vrste analiza: mikrobiološka, analiza teških metala i određivanje udjela bjelančevina u proizvodu. Također, dobiveni rezultati su uspoređeni s podacima navedenima na deklaracijama. Mikrobiološkom analizom kontrolirane su aerobne mezofilne bakterije, sulfitreducirajuće klostridije, koagulaza pozitivni stafilokok, enterobakterije te plijesni. Rezultati su pokazali da 5 od 14 uzoraka nije sukladno preporučenim kriterijima Vodiča za mikrobiološke kriterije za hranu [1]. Analiza teških metala je uključivala određivanje prisutnosti više od 20 metala, no s obzirom da u Zakonu o kontaminantima NN 39/2013 [2] za dodatke prehrani postoje maksimalno utvrđene granice samo za olovo, kadmij i živu, analiza je pokazala da je njihova razina u uzorcima značajno niža od one propisane zakonom. Udio bjelančevina u uzorcima je određen metodom po Kjedalhu, a odstupanja su bila u dozvoljenim granicama i iznosila su od 1, 6% do 14, 8% u odnosu na njihove podatke s deklaracije. Potrebno je u budućnosti provesti istraživanja koja uključuju veći broj uzoraka, te uz ove metode uključiti i metodu analize aminokiselinskog sastava kako bi se dodatno provjerio stvaran sastav proizvoda jer pojedini proizvodi mogu sadržavati sastojke koji sadrže dušik u svojoj strukturi koji daju lažno pozitivan rezultat na bjelančevine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija