Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1102152

ANALIZA WHEY PROTEINA PRISUTNIH NA PODRUČJU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE


Tomas, Ivan; Sučić, Hrvoje; Ćavar, Suzana; Šimović, Mirela; Valek Lendić, Kristina; Eberhard, Mirta
ANALIZA WHEY PROTEINA PRISUTNIH NA PODRUČJU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE // 17. Ružičkini dani „Danas znanost – sutra industrija“ / Tomas, Srećko ; Ačkar, Đurđica (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018. str. 86-86 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1102152 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ANALIZA WHEY PROTEINA PRISUTNIH NA PODRUČJU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE
(ANALYSIS OF WHEY PROTEIN PRESENT IN THE OSIJEK-BARANJA COUNTY)

Autori
Tomas, Ivan ; Sučić, Hrvoje ; Ćavar, Suzana ; Šimović, Mirela ; Valek Lendić, Kristina ; Eberhard, Mirta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
17. Ružičkini dani „Danas znanost – sutra industrija“ / Tomas, Srećko ; Ačkar, Đurđica - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018, 86-86

ISBN
978-953-7005-57-3

Skup
17. Ružičkini dani "Danas znanost - sutra industrija"

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 19.09.2018. - 21.09.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
sirutka ; bjelančevine ; analiza ; sastav
(whey ; proteins ; analysis ; comosition)

Sažetak
Bjelančevine sirutke ili popularno engleskim jezikom, whey proteini, poznat su i dobro istraženi dodatak prehrani. Zbog svojih karakteristika prepoznati su u profesionalnom sportu, no sve više rekreativaca ih konzumira. Prema neslužbenim prodajnim rezultatima hrvatsko tržište ovih proizvoda procijenjeno je na vrijednost između 80 i 100 milijuna kuna godišnje. Zavod za javno zdravstvo OBŽ je u dvije sportske dvorane na području Osijeka prikupio 13 uzoraka bjelančevina sirutke različitih sastava, arome ili proizvođača te dodatno 1 uzorak bjelančevina kazeina. Na prikupljenim uzorcima provedene su tri vrste analiza: mikrobiološka, analiza teških metala i određivanje udjela bjelančevina u proizvodu. Također, dobiveni rezultati su uspoređeni s podacima navedenima na deklaracijama. Mikrobiološkom analizom kontrolirane su aerobne mezofilne bakterije, sulfitreducirajuće klostridije, koagulaza pozitivni stafilokok, enterobakterije te plijesni. Rezultati su pokazali da 5 od 14 uzoraka nije sukladno preporučenim kriterijima Vodiča za mikrobiološke kriterije za hranu [1]. Analiza teških metala je uključivala određivanje prisutnosti više od 20 metala, no s obzirom da u Zakonu o kontaminantima NN 39/2013 [2] za dodatke prehrani postoje maksimalno utvrđene granice samo za olovo, kadmij i živu, analiza je pokazala da je njihova razina u uzorcima značajno niža od one propisane zakonom. Udio bjelančevina u uzorcima je određen metodom po Kjedalhu, a odstupanja su bila u dozvoljenim granicama i iznosila su od 1, 6% do 14, 8% u odnosu na njihove podatke s deklaracije. Potrebno je u budućnosti provesti istraživanja koja uključuju veći broj uzoraka, te uz ove metode uključiti i metodu analize aminokiselinskog sastava kako bi se dodatno provjerio stvaran sastav proizvoda jer pojedini proizvodi mogu sadržavati sastojke koji sadrže dušik u svojoj strukturi koji daju lažno pozitivan rezultat na bjelančevine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Suzana Ćavar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tomas, Ivan; Sučić, Hrvoje; Ćavar, Suzana; Šimović, Mirela; Valek Lendić, Kristina; Eberhard, Mirta
ANALIZA WHEY PROTEINA PRISUTNIH NA PODRUČJU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE // 17. Ružičkini dani „Danas znanost – sutra industrija“ / Tomas, Srećko ; Ačkar, Đurđica (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018. str. 86-86 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Tomas, I., Sučić, H., Ćavar, S., Šimović, M., Valek Lendić, K. & Eberhard, M. (2018) ANALIZA WHEY PROTEINA PRISUTNIH NA PODRUČJU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE. U: Tomas, S. & Ačkar, Đ. (ur.)17. Ružičkini dani „Danas znanost – sutra industrija“.
@article{article, author = {Tomas, Ivan and Su\v{c}i\'{c}, Hrvoje and \'{C}avar, Suzana and \v{S}imovi\'{c}, Mirela and Valek Lendi\'{c}, Kristina and Eberhard, Mirta}, year = {2018}, pages = {86-86}, keywords = {sirutka, bjelan\v{c}evine, analiza, sastav}, isbn = {978-953-7005-57-3}, title = {ANALIZA WHEY PROTEINA PRISUTNIH NA PODRU\v{C}JU OSJE\v{C}KO-BARANJSKE \v{Z}UPANIJE}, keyword = {sirutka, bjelan\v{c}evine, analiza, sastav}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Tomas, Ivan and Su\v{c}i\'{c}, Hrvoje and \'{C}avar, Suzana and \v{S}imovi\'{c}, Mirela and Valek Lendi\'{c}, Kristina and Eberhard, Mirta}, year = {2018}, pages = {86-86}, keywords = {whey, proteins, analysis, comosition}, isbn = {978-953-7005-57-3}, title = {ANALYSIS OF WHEY PROTEIN PRESENT IN THE OSIJEK-BARANJA COUNTY}, keyword = {whey, proteins, analysis, comosition}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Vukovar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font