Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1101605

Prehrambene navike učenika od petog do osmog razreda u osnovnim školama na području Varaždinske županije


Hostić, Davor
Prehrambene navike učenika od petog do osmog razreda u osnovnim školama na području Varaždinske županije, 2020., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1101605 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambene navike učenika od petog do osmog razreda u osnovnim školama na području Varaždinske županije
(Dietary Habits of the School Pupils of classes 5th to 8th in the Varaždin County Elementary Schools)

Autori
Hostić, Davor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
15.06

Godina
2020

Stranica
68

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
djeca školske dob ; prehrana ; prehrambene navike ; smjernice
(school children ; diet ; dietary habits ; diet guidelines)

Sažetak
Uravnotežena prehrana i pravilne prehrambene navike čine temelj za pravilan rast i razvoj djece školske dobi te su ključne za očuvanje zdravlja u odrasloj dobi. Pored spomenutog, utječu i na kognitivni razvoj koji je u izravnoj vezi sa školskim uspjehom. Cilj ovog specijalističkog rada bio je istražiti i analizirati prehrambene navike učenika od 5. do 8. razreda osnovnih škola pod nadležnošću Varaždinske županije, ispitati učestalost konzumacije pojedinih vrsta namirnica te ispitati preferencije prema namirnicama iz kategorije voće i povrće, kako bi se unaprijedilo provođenje projekta „Školska shema“. Istraživanje je obuhvatilo 879 učenika iz 26 osnovnih škola, a rezultati su pokazali kako najviše učenika konzumira četiri obroka dnevno (36, 75 %), dok manje od polovice učenika konzumira obrok prije odlaska u školu (48, 92 %). Većina učenika je zadovoljna količinom hrane koju dobije u školi (57, 57 %) kao i s posluženim obrocima (58, 59 %). Što se tiče preferencija prema pojedinim namirnicama, one variraju ovisno o dobi učenika, s time da je evidentna promjena na prijelazu iz 6. u 7. razred. Dobiveni rezultati ukazuju na važnost zajedničke suradnje školskih ustanova, roditelja, zdravstvenih ustanova i medija, a sve u cilju unaprjeđenja i poboljšanja prehrambenih navika učenika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Hostić, Davor
Prehrambene navike učenika od petog do osmog razreda u osnovnim školama na području Varaždinske županije, 2020., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Hostić, D. (2020) 'Prehrambene navike učenika od petog do osmog razreda u osnovnim školama na području Varaždinske županije', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hosti\'{c}, Davor}, year = {2020}, pages = {68}, keywords = {djeca \v{s}kolske dob, prehrana, prehrambene navike, smjernice}, title = {Prehrambene navike u\v{c}enika od petog do osmog razreda u osnovnim \v{s}kolama na podru\v{c}ju Vara\v{z}dinske \v{z}upanije}, keyword = {djeca \v{s}kolske dob, prehrana, prehrambene navike, smjernice}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hosti\'{c}, Davor}, year = {2020}, pages = {68}, keywords = {school children, diet, dietary habits, diet guidelines}, title = {Dietary Habits of the School Pupils of classes 5th to 8th in the Vara\v{z}din County Elementary Schools}, keyword = {school children, diet, dietary habits, diet guidelines}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font