Pregled bibliografske jedinice broj: 1101535
Razvoj metode za dezintegraciju stanica plijesni Aspergillus flavus kugličnim mlinom
Razvoj metode za dezintegraciju stanica plijesni Aspergillus flavus kugličnim mlinom, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1101535 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj metode za dezintegraciju stanica plijesni
Aspergillus flavus kugličnim mlinom
(Development of a Bead Mill Homogenization Method
for the Disintegration of Aspergillus flavus Cells)
Autori
Stuburić, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
19
Mentor
Kovač, Tihomir
Ključne riječi
Aspergillus flavus ; kuglični mlin ; homogenizacija ; Omni® Bead Ruptor 12 – Bead Mill Homogenizer
(Aspergillus flavus ; bead mill ; homogenization ; Omni® Bead Ruptor 12 – Bead Mill Homogenizer)
Sažetak
Cilj ovog završnog rada bio je pronaći optimalne parametre za oslobađanje unutarstaničnog sadržaja stanica plijesni Aspergillus flavus NRRL 3251 pomoću kugličnog mlina Omni® Bead Ruptor 12 – Bead Mill Homogenizer. Rezultati uspješnosti procesa praćeni su određivanjem koncentracije proteina, aktivnosti katalaze te koncentracije aflatoksina B1 i B2 u ekstraktu dobivenom nakon dezintegracije stanica kugličnim mlinom pri različitim brzinama (2, 1, 4 i 6 m/s) i vremenima (20, 40, 60, 180 i 240 s) trešnje. Iz rezultata proizlazi da je kuglični mlin Omni® Bead Ruptor 12 – Bead Mill Homogenizer primjenjiv na dezintegraciju stanica plijesni A. flavus ukoliko se u epruvete za homogenizaciju volumena 2 ml koje sadrže 0, 1 g micelija plijesni, 1 g prethodno ohlađenih staklenih kuglica promjera 0.5 mm ispranih kiselinom i 1 ml ledeno hladnog pufera podvrgnu trešnji pri brzini od 6 m/s tijekom 120 s, ali u šest ciklusa po 20 s uz hlađenje uzorka u ledenoj kupelji između ciklusa homogenizacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija