Pregled bibliografske jedinice broj: 1101498
Effect of fertilization on the content of volatile compounds in must of variety 'Škrlet bijeli' (Vitis vinifera L.)
Effect of fertilization on the content of volatile compounds in must of variety 'Škrlet bijeli' (Vitis vinifera L.) // Journal of Central European agriculture, 21 (2020), 4; 870-880 doi:/10.5513/JCEA01/21.4.2838 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1101498 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Effect of fertilization on the content of
volatile compounds in must of variety 'Škrlet
bijeli' (Vitis vinifera L.)
(Utjecaj gnojidbe na sadržaj hlapivih spojeva u
moštu sorte ‘Škrlet bijeli’ (Vitis vinifera L.))
Autori
Trdenić, Mirela ; Petek, Marko ; Marković, Zvjezdana
Izvornik
Journal of Central European agriculture (1332-9049) 21
(2020), 4;
870-880
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bobica grozda, C13 norizoprenoidi, grožđe, hlapivi spojevi, ishrana bilja, vinova loza
(C13 norisoprenoids, grapevine, plant nutrition, vine berry, volatile compounds)
Sažetak
Primarne arome grožđa su hlapivi spojevi koji se formiraju u bobici grozda tijekom dozrijevanja te imaju ključnu ulogu u formiranju kvalitete grožđa. Sadržaj i razvoj primarnih aroma ovisan je o sorti, tlu, klimi, agrotehničkim mjerama koje se provode u vinogradu, a posebice je izražen utjecaj temperature, izloženost sunčevoj svjetlosti, opskrba vodom te defolijacija lista u zoni grozda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih gnojidbenih tretmana, posebice folijarne primjene kalija (K) te bora (B) i ostalih mikroelemenata na sadržaj primarnih aroma u grožđu sorte 'Škrlet bijeli'. Primjenjena su četiri gnojidbena tretmana: NPK ; NPK + Fertdolomit ; NPK + Fertdolomit + Folibor B ; NPK + Fertdolomit + Folibor B + Proteoleaf. Berba grožđa u 2012., 2013. i 2014. godini obavljena je u fazi pune zrelosti. Sadržaj primarnih aroma određen je primjenom plinske kromatografije s masenom detekcijom (GC/MS) uz prethodnu mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME). Istraživanjem je utvrđen statistički značajan utjecaj godina s nižom prosječnom temperaturom tijekom vegetacije na sadržaj primarnih aroma u moštu. Izuzetak je β- damaskenon čije su vrijednosti bile značajno veće u godini s višom prosječnom temperaturom tijekom vegetacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus