Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1101023

Iskoristivost pšeničnih posija u pekarstvu


Habuš, Matea
Iskoristivost pšeničnih posija u pekarstvu // XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.»
Varaždin, Hrvatska, 2019. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)


CROSBI ID: 1101023 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Iskoristivost pšeničnih posija u pekarstvu
(Utilization of wheat bran in bakery)

Autori
Habuš, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Skup
XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.»

Mjesto i datum
Varaždin, Hrvatska, 05.04.2019

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
pšenične posije, nusproizvod, smanjenje veličine čestica
(wheat bran, by-product, particle size reduction)

Sažetak
Pšenične posije predstavljaju bogat izvor prehrambenih vlakana i bioaktivnih spojeva i imaju povoljan učinak na ljudsko zdravlje. Dodatak posija u pekarske proizvode negativno utječe na senzorska svojstva - smanjenjem volumena, promjenom boje i teksture te razvojem gorkog okusa kruha. No, ove negativne učinke moguće je umanjiti različitim tretmanima posija, kao što su smanjenje veličine čestica, namakanje, enzimska ili toplinska obrada i fermentacija. Osim toga, potrebno ih je skladištiti na ispravan način kako ne bi došlo do oksidacijskog kvarenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2016-06-3789 - Od nusproizvoda u preradi žitarica i uljarica do funkcionalne hrane primjenom inovativnih procesa (GbP-FFood) (Ćurić, Duška, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Matea Habuš (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Habuš, Matea
Iskoristivost pšeničnih posija u pekarstvu // XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.»
Varaždin, Hrvatska, 2019. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
Habuš, M. (2019) Iskoristivost pšeničnih posija u pekarstvu. U: XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.».
@article{article, author = {Habu\v{s}, Matea}, year = {2019}, keywords = {p\v{s}eni\v{c}ne posije, nusproizvod, smanjenje veli\v{c}ine \v{c}estica}, title = {Iskoristivost p\v{s}eni\v{c}nih posija u pekarstvu}, keyword = {p\v{s}eni\v{c}ne posije, nusproizvod, smanjenje veli\v{c}ine \v{c}estica}, publisherplace = {Vara\v{z}din, Hrvatska} }
@article{article, author = {Habu\v{s}, Matea}, year = {2019}, keywords = {wheat bran, by-product, particle size reduction}, title = {Utilization of wheat bran in bakery}, keyword = {wheat bran, by-product, particle size reduction}, publisherplace = {Vara\v{z}din, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font