Pregled bibliografske jedinice broj: 1101023
Iskoristivost pšeničnih posija u pekarstvu
Iskoristivost pšeničnih posija u pekarstvu // XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.»
Varaždin, Hrvatska, 2019. (pozvano predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
CROSBI ID: 1101023 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Iskoristivost pšeničnih posija u pekarstvu
(Utilization of wheat bran in bakery)
Autori
Habuš, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni
Skup
XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.»
Mjesto i datum
Varaždin, Hrvatska, 05.04.2019
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
pšenične posije, nusproizvod, smanjenje veličine čestica
(wheat bran, by-product, particle size reduction)
Sažetak
Pšenične posije predstavljaju bogat izvor prehrambenih vlakana i bioaktivnih spojeva i imaju povoljan učinak na ljudsko zdravlje. Dodatak posija u pekarske proizvode negativno utječe na senzorska svojstva - smanjenjem volumena, promjenom boje i teksture te razvojem gorkog okusa kruha. No, ove negativne učinke moguće je umanjiti različitim tretmanima posija, kao što su smanjenje veličine čestica, namakanje, enzimska ili toplinska obrada i fermentacija. Osim toga, potrebno ih je skladištiti na ispravan način kako ne bi došlo do oksidacijskog kvarenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2016-06-3789 - Od nusproizvoda u preradi žitarica i uljarica do funkcionalne hrane primjenom inovativnih procesa (GbP-FFood) (Ćurić, Duška, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Matea Habuš
(autor)