Pregled bibliografske jedinice broj: 1100326
Miris i okus u vodi za ljudsku potrošnju i utjecaj materijala u dodiru s vodom i biofilma na njihovu pojavnost
Miris i okus u vodi za ljudsku potrošnju i utjecaj materijala u dodiru s vodom i biofilma na njihovu pojavnost // XXIV. znanstveno-stručni skup Voda i javna vodopskrba: zbornik radova / Ujević Bošnjak, Magdalena (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2020. str. 54-64 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 1100326 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Miris i okus u vodi za ljudsku potrošnju i utjecaj materijala u dodiru s vodom i biofilma na njihovu pojavnost
(Odour and taste in water for human consumption and the impact of materials in contact with water and biofilm on their appearance)
Autori
Štiglić, Jurica ; Ujević Bošnjak, Magdalena ; Kurajica, Livia ; Tomljenović, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
XXIV. znanstveno-stručni skup Voda i javna vodopskrba: zbornik radova
/ Ujević Bošnjak, Magdalena - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2020, 54-64
ISBN
978-953-8362-00-2
Skup
24. znanstveno stručni skup Voda i javna vodoopskrba
Mjesto i datum
Hrvatska; online, 07.10.2020
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
miris i okus i pripadajući spojevi ; distribucijsk sustav ; materijali ; biofilm
(odour and taste and associated compounds ; distribution system ; materials ; biofilm)
Sažetak
Pojavnost mirisa i okusa vode predstavlja problem u mnogim vodoopskrbnim sustavima. Upravo se na navedene senzorske osobine vode potrošači najviše žale. Voda koja se distribuira krajnjim potrošačima mora biti zdravstveno ispravna, ali, isto tako, mora biti prihvatljiva po izgledu, mirisu i okusu. Miris i okus mogu potjecati od različitih kemijskih sintetičkih onečišćenja, bioloških procesa (biofilm), korozije cijevi ili kao rezultat obrade i pročišćavanja vode. Otkrivanje specifičnih uzroka prisutnosti mirisa i okusa predstavlja posebne tehničke izazove obzirom na to da je identifikacija kemikalija odgovornih za probleme s mirisom i okusom vrlo zahtjevna jer se radi o vrlo niskim koncentracijama (ng/L). U ovom radu donosimo pregled uzroka i spojeva koji se otpuštaju u dodiru s materijalima od kojih su građene cijevi i/ili iz biofilma te opis čimbenika koji utječu na stvaranje i oslobađanje mirisnih spojeva u vodi za ljudsku potrošnju unutar distribucijskog sustava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo