Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1100216

Matematičko modeliranje kinetike promjene boje čajnog peciva s dodatkom tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon


Tena Balen
Matematičko modeliranje kinetike promjene boje čajnog peciva s dodatkom tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1100216 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Matematičko modeliranje kinetike promjene boje čajnog peciva s dodatkom tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon
(Mathematical Modelling of the Kinetics Related to the Change in Colour of Tea Biscuits with the Addition of the Pomace from the Grape Variety Cabernet Sauvignon)

Autori
Tena Balen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
04.04

Godina
2019

Stranica
60

Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac Čačić, Jasmina

Ključne riječi
čajno pecivo ; trop sorte grožđa Cabernet Sauvignon ; matematičko modeliranje ; računalna analiza slike
(tea biscuit ; cabernet sauvignon grape pomace ; mathematical modelling ; digital image analysis)

Sažetak
U radu je provedeno matematičko modeliranje kinetike promjene boje čajnog peciva tijekom pečenja s ciljem određivanja parametara kinetičkih modela te predviđanja promjene boje tijekom pečenja i određivanje optimalnih procesnih uvjeta. Uzorci čajnog peciva proizvedeni su u laboratorijskim uvjetima od pšeničnog brašna T-550 te s dodatkom tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon u različitim udjelima (10, 20 i 30%). Za potrebe matematičkog modeliranja te određivanje kinetičkih parametara, mjereni parametri boje izraženi su kao ukupna promjena boje (ΔE), indeks posmeđivanja (BI), indeks gubitka svjetline (100-L), indeks saturacije (SI), indeks tamnjenja (DI) te indeks boje pečenja (BCI). Boja uzoraka mjerena je računalnom analizom slike, a rezultati prikazani u CIEL*a*b* sustavu boje. Uspješnost aproksimacije eksperimentalnih podatka kinetičkim modelima procijenjena je pomoću statističkih kriterija R2 i RMSE. Prema dobivenim rezultatima testiranja matematičkih modela, logistički sinusoidalni model pokazao se kao najprikladniji za predviđanje promjene boje svih analiziranih uzoraka čajnog peciva za sve ispitivane nezavisne varijable modela (ΔE, BI, 100- L, SI, DI i BCI).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Tena Balen
Matematičko modeliranje kinetike promjene boje čajnog peciva s dodatkom tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Tena Balen (2019) 'Matematičko modeliranje kinetike promjene boje čajnog peciva s dodatkom tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {60}, keywords = {\v{c}ajno pecivo, trop sorte gro\v{z}\dja Cabernet Sauvignon, matemati\v{c}ko modeliranje, ra\v{c}unalna analiza slike}, title = {Matemati\v{c}ko modeliranje kinetike promjene boje \v{c}ajnog peciva s dodatkom tropa gro\v{z}\dja sorte Cabernet Sauvignon}, keyword = {\v{c}ajno pecivo, trop sorte gro\v{z}\dja Cabernet Sauvignon, matemati\v{c}ko modeliranje, ra\v{c}unalna analiza slike}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {60}, keywords = {tea biscuit, cabernet sauvignon grape pomace, mathematical modelling, digital image analysis}, title = {Mathematical Modelling of the Kinetics Related to the Change in Colour of Tea Biscuits with the Addition of the Pomace from the Grape Variety Cabernet Sauvignon}, keyword = {tea biscuit, cabernet sauvignon grape pomace, mathematical modelling, digital image analysis}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font