Pregled bibliografske jedinice broj: 1100216
Matematičko modeliranje kinetike promjene boje čajnog peciva s dodatkom tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon
Matematičko modeliranje kinetike promjene boje čajnog peciva s dodatkom tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1100216 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Matematičko modeliranje kinetike promjene boje
čajnog peciva s dodatkom tropa grožđa sorte
Cabernet Sauvignon
(Mathematical Modelling of the Kinetics Related to
the Change in Colour of Tea Biscuits with the
Addition of the Pomace from the Grape Variety
Cabernet Sauvignon)
Autori
Tena Balen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
04.04
Godina
2019
Stranica
60
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka ; Lukinac Čačić, Jasmina
Ključne riječi
čajno pecivo ; trop sorte grožđa Cabernet Sauvignon ; matematičko modeliranje ; računalna analiza slike
(tea biscuit ; cabernet sauvignon grape pomace ; mathematical modelling ; digital image analysis)
Sažetak
U radu je provedeno matematičko modeliranje kinetike promjene boje čajnog peciva tijekom pečenja s ciljem određivanja parametara kinetičkih modela te predviđanja promjene boje tijekom pečenja i određivanje optimalnih procesnih uvjeta. Uzorci čajnog peciva proizvedeni su u laboratorijskim uvjetima od pšeničnog brašna T-550 te s dodatkom tropa grožđa sorte Cabernet Sauvignon u različitim udjelima (10, 20 i 30%). Za potrebe matematičkog modeliranja te određivanje kinetičkih parametara, mjereni parametri boje izraženi su kao ukupna promjena boje (ΔE), indeks posmeđivanja (BI), indeks gubitka svjetline (100-L), indeks saturacije (SI), indeks tamnjenja (DI) te indeks boje pečenja (BCI). Boja uzoraka mjerena je računalnom analizom slike, a rezultati prikazani u CIEL*a*b* sustavu boje. Uspješnost aproksimacije eksperimentalnih podatka kinetičkim modelima procijenjena je pomoću statističkih kriterija R2 i RMSE. Prema dobivenim rezultatima testiranja matematičkih modela, logistički sinusoidalni model pokazao se kao najprikladniji za predviđanje promjene boje svih analiziranih uzoraka čajnog peciva za sve ispitivane nezavisne varijable modela (ΔE, BI, 100- L, SI, DI i BCI).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek