Pregled bibliografske jedinice broj: 1100215
Utjecaj dodatka tropa rajčice na kvalitetu krekera
Utjecaj dodatka tropa rajčice na kvalitetu krekera, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1100215 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka tropa rajčice na kvalitetu krekera
(Influence of tomato pomace on the Quality of
Crackers)
Autori
Blažević, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
36
Mentor
Daliborka, Koceva Komlenić ; Jasmina, Lukinac Čačić
Ključne riječi
kreker ; trop rajčice ; senzorska ocjena ; tekstura
(crackers ; tomato pomace ; sensory evaluation ; texture of crackers)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj zamjene pšeničnog brašna dodatkom različitin udjela tropa rajčice (2, 4, 6, 8 i 10%) na kvalitetu krekera. Uzorci krekera proizvedeni su u laboratorijskim uvjetima i podvrgnuti analizama. Provedene su analize gubitka mase pečenjem, volumena, visine, dužine, koeficijenta širenja i boje te senzorska analiza dobivenih uzoraka. Povećanjem dodanog tropa rajčice u krekere došlo je do povećanog gubitka na masi, ali i smanjenja volumena uzoraka. Nadalje, kod krekera s 10% tropa rajčice vrijednost svjetline je najmanja, odnosno dolazi do najveće ukupne promijene boje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek