Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1100214

Određivanje vanjskih svojstava krekera s dodacima tropa grožđa i rajčice nedestruktivnim metodama


Kolak, Nera
Određivanje vanjskih svojstava krekera s dodacima tropa grožđa i rajčice nedestruktivnim metodama, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1100214 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje vanjskih svojstava krekera s dodacima tropa grožđa i rajčice nedestruktivnim metodama
(Determination of External Properties of Crackers with Grape and Tomato Pomace by Non-Destructive Methods)

Autori
Kolak, Nera

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
15.10

Godina
2020

Stranica
50

Mentor
Daliborka, Koceva Komlenić ; Jasmina, Lukinac Čačić

Ključne riječi
računalna analiza slike ; mjerenje oblika ; boja ; kreker ; trop grožđa ; trop rajčice
(computer image analysis ; shape analysis ; colour ; cracker ; grape pomace ; tomato pomace)

Sažetak
U ovom diplomskom radu ispitan je utjecaj dodatka tropa grožđa i rajčice u različitim udjelima na vanjska svojstva kvalitete krekera. Uzorci krekera proizvedeni su u laboratorijskim uvjetima pri čemu je pšenično brašno djelomično supstituirano brašnom od tropa grožđa i rajčice u udjelima od 2, 4, 6, 8 i 10%. Na uzorcima krekera provedene su analize boje i geometrijskih značajki prije i nakon postupka pečenja primjenom računalne analize slike. Iz dobivenih rezultata proizlazi da dodatak ispitivanog tropa u većim udjelima utječe na boju krekera povećavajući im vrijednost ukupne promjene boje, a smanjujući svjetlinu. Razlika u utjecaju dodatka tropa grožđa i rajčice na boju krekera vidljiva je u ponašanju kromatske komponente b*. Kod krekera s dodatkom tropa grožđa, povećanjem udjela tropa smanjuje se vrijednost parametra b*. Dok je kod uzoraka krekera s dodatkom tropa rajčice ponašanje ovog parametra suprotno (porastom udjela dodatka b* raste). Dodatkom tropa grožđa i rajčice značajno se povećava površina i opseg, a smanjuje sferičnost i ujednačenost površine krekera u odnosu na krekere od pšeničnog brašna. Krekeri s dodatkom tropa rajčice imaju ujednačeniju površinu i veću sferičnost u odnosu na krekere s dodatkom tropa grožđa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kolak, Nera
Određivanje vanjskih svojstava krekera s dodacima tropa grožđa i rajčice nedestruktivnim metodama, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kolak, N. (2020) 'Određivanje vanjskih svojstava krekera s dodacima tropa grožđa i rajčice nedestruktivnim metodama', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolak, Nera}, year = {2020}, pages = {50}, keywords = {ra\v{c}unalna analiza slike, mjerenje oblika, boja, kreker, trop gro\v{z}\dja, trop raj\v{c}ice}, title = {Odre\djivanje vanjskih svojstava krekera s dodacima tropa gro\v{z}\dja i raj\v{c}ice nedestruktivnim metodama}, keyword = {ra\v{c}unalna analiza slike, mjerenje oblika, boja, kreker, trop gro\v{z}\dja, trop raj\v{c}ice}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kolak, Nera}, year = {2020}, pages = {50}, keywords = {computer image analysis, shape analysis, colour, cracker, grape pomace, tomato pomace}, title = {Determination of External Properties of Crackers with Grape and Tomato Pomace by Non-Destructive Methods}, keyword = {computer image analysis, shape analysis, colour, cracker, grape pomace, tomato pomace}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font