Pregled bibliografske jedinice broj: 1100214
Određivanje vanjskih svojstava krekera s dodacima tropa grožđa i rajčice nedestruktivnim metodama
Određivanje vanjskih svojstava krekera s dodacima tropa grožđa i rajčice nedestruktivnim metodama, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1100214 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje vanjskih svojstava krekera s dodacima
tropa grožđa i rajčice nedestruktivnim metodama
(Determination of External Properties of Crackers
with Grape and Tomato Pomace by Non-Destructive
Methods)
Autori
Kolak, Nera
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
15.10
Godina
2020
Stranica
50
Mentor
Daliborka, Koceva Komlenić ; Jasmina, Lukinac Čačić
Ključne riječi
računalna analiza slike ; mjerenje oblika ; boja ; kreker ; trop grožđa ; trop rajčice
(computer image analysis ; shape analysis ; colour ; cracker ; grape pomace ; tomato pomace)
Sažetak
U ovom diplomskom radu ispitan je utjecaj dodatka tropa grožđa i rajčice u različitim udjelima na vanjska svojstva kvalitete krekera. Uzorci krekera proizvedeni su u laboratorijskim uvjetima pri čemu je pšenično brašno djelomično supstituirano brašnom od tropa grožđa i rajčice u udjelima od 2, 4, 6, 8 i 10%. Na uzorcima krekera provedene su analize boje i geometrijskih značajki prije i nakon postupka pečenja primjenom računalne analize slike. Iz dobivenih rezultata proizlazi da dodatak ispitivanog tropa u većim udjelima utječe na boju krekera povećavajući im vrijednost ukupne promjene boje, a smanjujući svjetlinu. Razlika u utjecaju dodatka tropa grožđa i rajčice na boju krekera vidljiva je u ponašanju kromatske komponente b*. Kod krekera s dodatkom tropa grožđa, povećanjem udjela tropa smanjuje se vrijednost parametra b*. Dok je kod uzoraka krekera s dodatkom tropa rajčice ponašanje ovog parametra suprotno (porastom udjela dodatka b* raste). Dodatkom tropa grožđa i rajčice značajno se povećava površina i opseg, a smanjuje sferičnost i ujednačenost površine krekera u odnosu na krekere od pšeničnog brašna. Krekeri s dodatkom tropa rajčice imaju ujednačeniju površinu i veću sferičnost u odnosu na krekere s dodatkom tropa grožđa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek