Pregled bibliografske jedinice broj: 1100213
Primjena nedestruktivnih metoda u ispitivanju kvalitete pekarskih proizvoda
Primjena nedestruktivnih metoda u ispitivanju kvalitete pekarskih proizvoda, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1100213 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena nedestruktivnih metoda u ispitivanju
kvalitete pekarskih proizvoda
(Applications of Non-Destructive Technologies for
the Inspection of Bakery Products Quality)
Autori
Katić, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2020
Stranica
26
Mentor
Jasmina, Lukinac Čačić
Ključne riječi
nedestruktivne metode ; analiza hrane ; parametri kvalitete hrane ; pekarski proizvodi
(non-destructive method ; food analysis ; food quality parameters ; bakery products)
Sažetak
Potaknuti značajnim napretkom tehnologije, računalne opreme i senzora, primjena nedestruktivnih metoda (NDM) u analizi hrane postaje sve raširenija te ove metode postaju od iznimne važnosti. NDM predstavljaju suvremene tehnike analize hrane bazirane na računalnoj tehnologiji. U ovom radu prikazane su mogućnosti primjene različitih nedestruktivnih metoda za ocjenu kvalitete i ispravnost hrane. U mnogim granama prehrambene industrije za procjenu i instrumentalnu analizu hrane često se primjenu NDM poput računalne analize slike (e-vid), rendgen, digitalne radiološke metode (računalna tomografija (CT) i magnetska rezonancija (MRI)), razne spektroskopske metode, elektronski jezik, elektronski nos te ultrazvuk. Prednosti NDM metoda je dobivanje objektivnih rezultata analize prehrambenih proizvoda u kratkom vremenu. Razlog sve češće primjene ovih metoda je mogućnost koju pružaju u smislu mjerenja fizikalnih svojstava hrane beskontaktno i bez potrebe narušavanja strukture analiziranih uzoraka. Uz to, NDM metodama moguće je istovremeno dobiti i kvantitativne i kvalitativne parametre bez potrebe provođenja dodatnih analiza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija