Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1100213

Primjena nedestruktivnih metoda u ispitivanju kvalitete pekarskih proizvoda


Katić, Maja
Primjena nedestruktivnih metoda u ispitivanju kvalitete pekarskih proizvoda, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1100213 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena nedestruktivnih metoda u ispitivanju kvalitete pekarskih proizvoda
(Applications of Non-Destructive Technologies for the Inspection of Bakery Products Quality)

Autori
Katić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2020

Stranica
26

Mentor
Jasmina, Lukinac Čačić

Ključne riječi
nedestruktivne metode ; analiza hrane ; parametri kvalitete hrane ; pekarski proizvodi
(non-destructive method ; food analysis ; food quality parameters ; bakery products)

Sažetak
Potaknuti značajnim napretkom tehnologije, računalne opreme i senzora, primjena nedestruktivnih metoda (NDM) u analizi hrane postaje sve raširenija te ove metode postaju od iznimne važnosti. NDM predstavljaju suvremene tehnike analize hrane bazirane na računalnoj tehnologiji. U ovom radu prikazane su mogućnosti primjene različitih nedestruktivnih metoda za ocjenu kvalitete i ispravnost hrane. U mnogim granama prehrambene industrije za procjenu i instrumentalnu analizu hrane često se primjenu NDM poput računalne analize slike (e-vid), rendgen, digitalne radiološke metode (računalna tomografija (CT) i magnetska rezonancija (MRI)), razne spektroskopske metode, elektronski jezik, elektronski nos te ultrazvuk. Prednosti NDM metoda je dobivanje objektivnih rezultata analize prehrambenih proizvoda u kratkom vremenu. Razlog sve češće primjene ovih metoda je mogućnost koju pružaju u smislu mjerenja fizikalnih svojstava hrane beskontaktno i bez potrebe narušavanja strukture analiziranih uzoraka. Uz to, NDM metodama moguće je istovremeno dobiti i kvantitativne i kvalitativne parametre bez potrebe provođenja dodatnih analiza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jasmina Lukinac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Katić, Maja
Primjena nedestruktivnih metoda u ispitivanju kvalitete pekarskih proizvoda, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Katić, M. (2020) 'Primjena nedestruktivnih metoda u ispitivanju kvalitete pekarskih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kati\'{c}, Maja}, year = {2020}, pages = {26}, keywords = {nedestruktivne metode, analiza hrane, parametri kvalitete hrane, pekarski proizvodi}, title = {Primjena nedestruktivnih metoda u ispitivanju kvalitete pekarskih proizvoda}, keyword = {nedestruktivne metode, analiza hrane, parametri kvalitete hrane, pekarski proizvodi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kati\'{c}, Maja}, year = {2020}, pages = {26}, keywords = {non-destructive method, food analysis, food quality parameters, bakery products}, title = {Applications of Non-Destructive Technologies for the Inspection of Bakery Products Quality}, keyword = {non-destructive method, food analysis, food quality parameters, bakery products}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font