Pregled bibliografske jedinice broj: 1100209
Određivanje geometrijskih značajki zrna pšenice primjenom različitih algoritama za obradu slike
Određivanje geometrijskih značajki zrna pšenice primjenom različitih algoritama za obradu slike, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1100209 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje geometrijskih značajki zrna pšenice
primjenom različitih algoritama za obradu slike
(Evaluation of Geometric Features of Wheat Grain
Using Different Image Processing Algorithms)
Autori
Ema Šimošić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
30
Mentor
Lukinac Čačić, Jasmina
Ključne riječi
računalna analiza slike ; metode segmentacije ; fizikalna svojstva zrna ; geometrijske značajke zrna ; pšenica
(digital image analysis ; segmentation algorithm ; physical properties of grain ; geometric features of grain ; wheat)
Sažetak
Fizikalna svojstva pšenice mogu se odrediti mjerenjem hektolitarske mase, apsolutne mase, veličine i oblika zrna, tvrdoće i staklavosti (brašnavosti), gustoće i boje zrna. Zadatak rada bio je primjenom računalne analize slike ispitati različite geometrijske značajke zrna različitih sorti pšenice (površina, opseg, zaokruženost, dužina i širina, prosječna vrijednost sive boje) te optimirati postupak analize slike primjenom različitih metoda segmentacije uzoraka. Nadalje, u radu je određena povezanost geometrijskih značajki zrna s različitim fizikalnim svojstvima zrna određenih standardnim metodama. Na temelju provedenih ispitivanja 20 uzorka zrna ozime pšenice i provedene korelacijske i regresijske analize primjenom računalne analize slike u određivanju geometrijskih značajki pšeničnog zrna moguće je dobro predvidjeti neka fizikalna svojstva zrna, a kao optimalna metoda segmentacije zrna ozime pšenice pokazala se Moments metoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Računarstvo, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija