Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1100209

Određivanje geometrijskih značajki zrna pšenice primjenom različitih algoritama za obradu slike


Ema Šimošić
Određivanje geometrijskih značajki zrna pšenice primjenom različitih algoritama za obradu slike, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1100209 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje geometrijskih značajki zrna pšenice primjenom različitih algoritama za obradu slike
(Evaluation of Geometric Features of Wheat Grain Using Different Image Processing Algorithms)

Autori
Ema Šimošić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
30

Mentor
Lukinac Čačić, Jasmina

Ključne riječi
računalna analiza slike ; metode segmentacije ; fizikalna svojstva zrna ; geometrijske značajke zrna ; pšenica
(digital image analysis ; segmentation algorithm ; physical properties of grain ; geometric features of grain ; wheat)

Sažetak
Fizikalna svojstva pšenice mogu se odrediti mjerenjem hektolitarske mase, apsolutne mase, veličine i oblika zrna, tvrdoće i staklavosti (brašnavosti), gustoće i boje zrna. Zadatak rada bio je primjenom računalne analize slike ispitati različite geometrijske značajke zrna različitih sorti pšenice (površina, opseg, zaokruženost, dužina i širina, prosječna vrijednost sive boje) te optimirati postupak analize slike primjenom različitih metoda segmentacije uzoraka. Nadalje, u radu je određena povezanost geometrijskih značajki zrna s različitim fizikalnim svojstvima zrna određenih standardnim metodama. Na temelju provedenih ispitivanja 20 uzorka zrna ozime pšenice i provedene korelacijske i regresijske analize primjenom računalne analize slike u određivanju geometrijskih značajki pšeničnog zrna moguće je dobro predvidjeti neka fizikalna svojstva zrna, a kao optimalna metoda segmentacije zrna ozime pšenice pokazala se Moments metoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Računarstvo, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jasmina Lukinac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ema Šimošić
Određivanje geometrijskih značajki zrna pšenice primjenom različitih algoritama za obradu slike, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ema Šimošić (2019) 'Određivanje geometrijskih značajki zrna pšenice primjenom različitih algoritama za obradu slike', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {ra\v{c}unalna analiza slike, metode segmentacije, fizikalna svojstva zrna, geometrijske zna\v{c}ajke zrna, p\v{s}enica}, title = {Odre\djivanje geometrijskih zna\v{c}ajki zrna p\v{s}enice primjenom razli\v{c}itih algoritama za obradu slike}, keyword = {ra\v{c}unalna analiza slike, metode segmentacije, fizikalna svojstva zrna, geometrijske zna\v{c}ajke zrna, p\v{s}enica}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {30}, keywords = {digital image analysis, segmentation algorithm, physical properties of grain, geometric features of grain, wheat}, title = {Evaluation of Geometric Features of Wheat Grain Using Different Image Processing Algorithms}, keyword = {digital image analysis, segmentation algorithm, physical properties of grain, geometric features of grain, wheat}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font