Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1099809

Ispitivanje stabilnosti polifenola u niskotemperaturnim eutektičkom otapalu


Komljen, Marija
Ispitivanje stabilnosti polifenola u niskotemperaturnim eutektičkom otapalu, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 1099809 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje stabilnosti polifenola u niskotemperaturnim eutektičkom otapalu
(Stability of polyphenols in deep eutectic solvent)

Autori
Komljen, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2019

Stranica
48

Mentor
Jasna Prlić Kardum

Ključne riječi
izluživanje, komina masline, prirodno niskotemperaturno eutektičko otapalo, polifenoli, stabilnost
(: leaching, olive pomace, natural deep eutectic solvent, polyphenols, stability)

Sažetak
Proizvodnjom maslinova ulja nastaje velika količina otpada što predstavlja veliki problem u mediteranskim zemljama koji su najveći prozvođač maslinovog ulja. Osim prijetnje okolišu, otpad koji nastaje u velikim količinama (maslinova komina, lišće te otpadna voda) nakon proizvodnje, vrijedni je izvor antioksidativnih polifenola. Iako je komina masline štetna jer inhibira rasta biljaka, ona u sebi nakon proizvodnje maslinovog ulja, zadržava čak 98 % polifenola koji se izdvojeni mogu koristiti u farmaceutskoj ili kozmetičkoj industriji. Za izdvajanje polifenola se sve češće pojavljuje upotreba prirodnih eutektičkih otapala koje karakterizira netoksičnost, biorazgradivost, nezapaljivost te niska cijena. U ovom radu koristi se prirodno niskotemperaturno eutektičko otapalo (NADES) pripravljeno od tri komponente: jabučne kiseline, fruktoze i glicerola (MaFruGly) s različitim udjelima vode koji omogućavaju uspješnu ekstrakciju fenola. Nakon provedene ekstrakcije praćena je stabilnost izdvojenih polifenola. Dobiveni rezultati pokazuju da je obzirom na smanjenje viskoznosti poželjno dodati veću količinu vode u NADES. Međutim dodatkom više od 50 mas % vode dolazi do degradacije NADES-a, ali i smanjene stabilnosti ekstrakta. Također, veće količine vode pogoduju nastanku gljiva. Dobivanje stabilnih ekstrakata (konstantne koncentracije polifenola i dobre mikrobiološke stabilnosti) otvara mogućnost direktne primjene ekstrakata u kozmetici.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Jasna Prlić Kardum (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Komljen, Marija
Ispitivanje stabilnosti polifenola u niskotemperaturnim eutektičkom otapalu, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Komljen, M. (2019) 'Ispitivanje stabilnosti polifenola u niskotemperaturnim eutektičkom otapalu', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Komljen, Marija}, year = {2019}, pages = {48}, keywords = {izlu\v{z}ivanje, komina masline, prirodno niskotemperaturno eutekti\v{c}ko otapalo, polifenoli, stabilnost}, title = {Ispitivanje stabilnosti polifenola u niskotemperaturnim eutekti\v{c}kom otapalu}, keyword = {izlu\v{z}ivanje, komina masline, prirodno niskotemperaturno eutekti\v{c}ko otapalo, polifenoli, stabilnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Komljen, Marija}, year = {2019}, pages = {48}, keywords = {: leaching, olive pomace, natural deep eutectic solvent, polyphenols, stability}, title = {Stability of polyphenols in deep eutectic solvent}, keyword = {: leaching, olive pomace, natural deep eutectic solvent, polyphenols, stability}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font