Pregled bibliografske jedinice broj: 1099809
Ispitivanje stabilnosti polifenola u niskotemperaturnim eutektičkom otapalu
Ispitivanje stabilnosti polifenola u niskotemperaturnim eutektičkom otapalu, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 1099809 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje stabilnosti polifenola u
niskotemperaturnim eutektičkom otapalu
(Stability of polyphenols in deep eutectic solvent)
Autori
Komljen, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2019
Stranica
48
Mentor
Jasna Prlić Kardum
Ključne riječi
izluživanje, komina masline, prirodno niskotemperaturno eutektičko otapalo, polifenoli, stabilnost
(: leaching, olive pomace, natural deep eutectic solvent, polyphenols, stability)
Sažetak
Proizvodnjom maslinova ulja nastaje velika količina otpada što predstavlja veliki problem u mediteranskim zemljama koji su najveći prozvođač maslinovog ulja. Osim prijetnje okolišu, otpad koji nastaje u velikim količinama (maslinova komina, lišće te otpadna voda) nakon proizvodnje, vrijedni je izvor antioksidativnih polifenola. Iako je komina masline štetna jer inhibira rasta biljaka, ona u sebi nakon proizvodnje maslinovog ulja, zadržava čak 98 % polifenola koji se izdvojeni mogu koristiti u farmaceutskoj ili kozmetičkoj industriji. Za izdvajanje polifenola se sve češće pojavljuje upotreba prirodnih eutektičkih otapala koje karakterizira netoksičnost, biorazgradivost, nezapaljivost te niska cijena. U ovom radu koristi se prirodno niskotemperaturno eutektičko otapalo (NADES) pripravljeno od tri komponente: jabučne kiseline, fruktoze i glicerola (MaFruGly) s različitim udjelima vode koji omogućavaju uspješnu ekstrakciju fenola. Nakon provedene ekstrakcije praćena je stabilnost izdvojenih polifenola. Dobiveni rezultati pokazuju da je obzirom na smanjenje viskoznosti poželjno dodati veću količinu vode u NADES. Međutim dodatkom više od 50 mas % vode dolazi do degradacije NADES-a, ali i smanjene stabilnosti ekstrakta. Također, veće količine vode pogoduju nastanku gljiva. Dobivanje stabilnih ekstrakata (konstantne koncentracije polifenola i dobre mikrobiološke stabilnosti) otvara mogućnost direktne primjene ekstrakata u kozmetici.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo