Pregled bibliografske jedinice broj: 1099451
Botaničko podrijetlo i fizikalno kemijske odlike meda od vriska (Satureja montana L.)
Botaničko podrijetlo i fizikalno kemijske odlike meda od vriska (Satureja montana L.) // Archives of Industrial Hygiene and Toxicology Vol.71/Suppl.1/pp.1-58: Institute for Medical Research and Occupational Health, 2020, 40-40
Zagreb, Hrvatska, 2020. str. 40-40 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1099451 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Botaničko podrijetlo i fizikalno kemijske odlike
meda od vriska (Satureja montana L.)
(Botanical origin and physico-chemical properties of
winter savory (Satureja montana L.) unifloral honey)
Autori
Prđun, Saša ; Bubalo, Dragan ; Svečnjak, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Archives of Industrial Hygiene and Toxicology Vol.71/Suppl.1/pp.1-58: Institute for Medical Research and Occupational Health, 2020, 40-40
/ - , 2020, 40-40
Skup
3rd International Congress on Food Safety and Quality: Food, Health and Climate Changes
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.11.2020. - 13.11.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
med ; melisopalinologija ; Dalmacija, vrisak
(honey ; melissopalynology ; Dalmatia, winter savory)
Sažetak
Povezanost klimatskih i pedoloških uvjeta sa specifičnim florističkim sastavom značajno utječu na svojstva meda. Područje Dalmacije zbog specifičnosti mediteranske i submediteranske klime prepoznato je po medonosnoj flori koja omogućava proizvodnju raritetnih vrsta meda među koje svakako spada med od vriska. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi botaničko podrijetlo te fizikalno-kemijska i senzorska svojstva meda od vriska. Ukupno je analizirano 38 uzoraka s područja Dalmacije prikupljenih u razdoblju od 2014 do 2019 godine. Physico- chemical analyses (water content, electrical conductivity, HMF content) were conducted in accordance with Harmonized methods of the International Honey Commission (IHC, 2009). Qualitative melissopalynological analysis was performed according to the method by Von der Ohe (2004). U peludnom spektru analiziranih uzoraka, uz pelud vriska (S. montana), ustanovljena je pelud biljaka iz porodice Apiaceae, Rhamnus spp., Centaurea spp., Trifolium pratense, Allium spp., Liliaceae, Lotus corniculatus. Na osnovu melisopalinoloških analiza, udio se peludi vriska kretao od 22 do 80 % sa srednjom vrijednošću od 51 %. Prosječni je udio vode u uzorcima meda iznosio 17, 2%, električna provodnost 0, 34 mS/cm, dok je sadržaj HMF-a iznosio 6, 8 mg/kg. Senzorskom je analizom utvrđeno da boja meda varira od svijetlo do tamno jantarne. Miris meda je srednje do jakog intenziteta, po suhom bilju, po vlažnoj zemlji. Okus je srednje do jako postojan, srednje sladak sa slabom kiselošću i slabo do srednje izraženom gorčinom. Iako je med od vriska moguće proizvesti i na području sjevernog Jadrana, međutim pašni je potencijal značajno veći na području Dalmacije, što se očituje u postizanju visoke uniflornosti kao i na izražajnosti senzorskih svojstava.
Izvorni jezik
Engleski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb